Menu
naturalny antybiotyk

5 naturalnych antybiotyków dostępnych bez recepty

Kiedy sezon na grypę i przeziębienie w pełni, dbamy przede wszystkim o wzmocnienie odporności. Czasami jednak, mimo naszych usilnych starań, nie uda nam się uciec przed chorobą. W takim wypadku, sięgamy do naszej domowej apteczki, w poszukiwaniu odpowiedniego leku, który pomoże nam wrócić do formy.

Co w przypadku, gdy choroba dopadnie nas w nieodpowiednim momencie, a nasze pudełko z lekami świeci pustkami? W takim momencie warto wypróbować naturalnych metod oraz produktów, które z pewnością znajdziemy w swoim domu. Poniżej przedstawiamy 5 naturalnych antybiotyków, które oprócz tego, że są ogólnodostępne, zdecydowanie nie nadszarpną nam portfela.

Czosnek – tego używały nasze babcie

Chyba każdy z nas pamięta te czasy, kiedy mama podawała nam na przeziębienie mleko z miodem i czosnkiem. Nie bez powodu – ten ostatni zawiera bowiem, allicynę, substancję o właściwościach bakteriobójczych. Idealnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia i grypy, gdyż ułatwi odkrztuszanie, złagodzi ból gardła oraz pomoże przy leceniu zapalenia zatok. Jedynym minusem jest jego specyficzny i intensywny zapach, który nie każdemu odpowiada. Warto także wspomnieć, że olejki eteryczne zawarte  czosnku, idealnie sprawdzą się w walce z bakteriami takimi jak gronkowiec złocisty czy paciorkowiec.

Czosnek

Oregano – nie tylko jako przyprawa

Na miano antybiotyku zasługuje nie tyle samo oregano, co olej z tej rośliny. Ma właściwości antywirusowe i przeciwgrzybiczne, dlatego idealnie sprawdza się przy różnych rodzajach infekcji. Warto podkreślić, że składnikiem oleju jaki jest karwakrol, niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i odkażająco.

Czystek –  tylko jedna filiżanka dziennie

Stosowanie czystka nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, przez co może być podawany dzieciom od 3 miesiąca życia.  Duża ilość przeciwutleniaczy przemawia za jego prozdrowotnymi właściwościami. Idealnie sprawdzi się przy przeziębieniu i grypie, natomiast regularnie pity napar, zwiększy naszą odporność.

Miód – nie tylko na wzmocnienie odporności

Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach miodu. W okresie zimowym dodajemy go do herbaty, aby wzmocnić odporność. Dodatkowo, gdy połączymy go z cytryną, będzie to istna bomba witaminowa. Miód posiada właściwości bakteriobójcze, a oprócz tego zawiera w sobie dużo mikroelementów, takich jak żelazo, potas, fosfor, magnez oraz witaminy A, C i witaminy z grupy B. Jest także doskonałym produktem przyspieszającym gojenie się ran.

Miód

Cebula – domowy pogromca przeziębienia

Syrop z cebuli to chyba najpopularniejszy lek domowej roboty. Jest nie tylko skuteczny, ale także bardzo prosty do przygotowania – wystarczy słoik, pokrojona drobno cebula oraz trochę cukru. Swoje właściwości zawdzięcza temu samemu składnikowi co czosnek – allicynie.

Zobacz także: Dieta cukrzycowa – jadłospis i zalecenia od dietetyka w cukrzycy. Dieta wysokobłonnikowa dla diabetyków

Stosowanie wszelkiego rodzaju medykamentów, jest często nadużywane przez pacjentów. Przynosi to jednak odwrotny skutek do zamierzonego. Organizm często przyjmujący znaczną dawkę antybiotyku, uodparnia się na jego działanie, co oznacza, że jest on nieskuteczny. Jest to koronny argument za tym, aby w przypadku przeziębienia, od czasu do czasu zamienić tradycyjne leki na te naturalne, który każdy z nas posiada w swoim domu. Jednak warto pamiętać, że w przypadku zaostrzonych objawów, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Natomiast wszelkie potrzebne lekarstwa znajdziesz w aptece internetowej Wapteka.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2020