Browar Mikołajki

Browar Mikołajki − piwo warzone z pasją

Opublikowano: 27 grudnia 2022

Browar Mikołajki to nowy, prężnie działający browar, który pojawił się na mapie lokalnych piw rzemieślniczych w sercu Mazur. Celem twórców jest dostarczenie konsumentom jakościowego piwa z najlepszych składników oraz podzielenie się z innymi tym, czym zachwyca ich ziemia rodzinna

Browar jest firmą rodzinną, w której tradycja i spokój łączą się z kreatywnością, energią i odrobiną pozytywnego szaleństwa. Głównym piwowarem jest Michał Jakubowski, który − jak to zwykle bywa w takich historiach − przez długi czas był piwowarem domowym. Prowadzeniem strony na Facebooku, wyjazdami na festiwale, pozyskiwaniem klientów zajmuje się jego brat, Ryszard Jakubowski. Wszystkiego dogląda, w stylu włoskiej matki, głowa rodu Jakubowskich − nieoceniona mama Alina.

Browar Mikołajki

Podczas procesu tworzenia piw w Browarze Mikołajki wykorzystuje się słód sprowadzany z Czech, ze słodowni, która jako jedna z nielicznych w Europie produkuje go tradycyjną metodą klepiskową. Chmiele pochodzą z całego świata, ale podstawę produkcji stanowią nowofalowe polskie odmiany. Woda do warzenia piwa jest czerpana z lokalnego ujęcia na Mazurach.

Browar Mikołajki to nowoczesny zakład produkcyjny, bazujący na linii technologicznej dostarczonej przez czeską firmę z wielkim doświadczeniem piwowarskim. Jego sercem jest warzelnia o pojemności 1000 l z kadzią warzelno-zacierną oraz kadź filtracyjna o takiej samej pojemności. Wyposażenie uzupełnia 9 tank-fermentatorów o pojemności 2000 l oraz 6 leżaków o takiej samej pojemności. To pozwala warzyć rocznie do 400 tys. l piwa.

Browar Mikołajki

Mazury to dom rodziny Jakubowskich od ponad trzech dekad. −To miejsce na ziemi, które kojarzy się nam z pucołowatymi polikami księżyca podczas pełni, żabią operą nocą na tysiąc głosów, wiatrem łapanym we włosy i żagle, ciszą, która aż brzęczy w uszach, zapachem słońca na mokrej skórze, pięknem, że aż zapiera dech – mówi Ryszard Jakubowski. − Chcielibyśmy dzielić się z tym, co czujemy. I właśnie stąd, z pasji tworzenia, wzięło się nasze piwo – uzupełnia jego brat Michał.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
biuro rachunkowe
Biura rachunkowe mogą podchodzić do realizacji usług w różny...
Whisky
Whisky szkocka to trunek produkowany z wody i słodowanych zb...
Małgorzata Kuliga
Biznes to dla nas nie tylko zarobek, lecz przede wsz...
Jak sprzedać firmę
Decyzja o sprzedaży firmy to ważny krok – wymagający...
Lokal usługowy w centrum Warszawy
Lokal usługowy w warszawskim centrum to nie tylko przestrzeń...