Kazimiera Stopa

Ceniona marka Podkarpacia

Opublikowano: 5 lutego 2017

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z siedzibą w Dulczy Wielkiej istnieje od 1998 r. Do 2015 r. jego właścicielem był Czesław Stopa – rolnik z dużym doświadczeniem w branży oraz szeroką wiedzą o chowie

Działalność związana z produkcją tradycyjnych wyrobów wędliniarskich prowadzona była w niewielkim przydomowym zakładzie na Podkarpaciu, jednak wymagania dotyczące zakładów przetwórstwa mięsnego, zawarte w rozporządzeniu ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej z 1999 r., przyczyniły się do budowy nowego zakładu, spełniającego wszelkie normy. W 2002 r. otrzymano pozwolenia na budowę masarni z ubojnią i przyłączami, gdzie od razu po oddaniu budynku rozpoczęto produkcję.

Po śmierci Czesława Stopy działalność przejęła jego żona Kazimiera Stopa i zaczęła prowadzić ją pod nazwą „Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa”. Zakład zajmuje się głównie ubojem trzody chlewnej, przetwórstwem mięsa oraz sprzedażą wyrobów własnych. Do uboju trafiają tuczniki z własnego gospodarstwa, które prowadzi syn właścicielki.

Produkcja oparta jest na tradycyjnych procesach technologicznych uwzględniających potrzeby konsumentów. Wyroby są dostarczane do sklepów i hurtowni z okolicznych województw oraz sprzedawane w sklepach firmowych w Tarnowie, Mielcu, Tarnobrzegu i Dębicy. Firma co roku bierze udział w Podkarpackim Dniu Wędliniarza, podczas którego jest wyróżniana.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
zmiany w prawie podatkowym
Każdego roku dochodzi do mniejszych lub większych zmian w po...
Suwnice
...
Warsaw Enterprise Ins...
jak produkowane są magnesy
Magnesy coraz częściej pojawiają się w codziennym życiu każd...
maszyny pakujące
W dzisiejszym świecie, gdzie...