Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie 10 jaj tygodniowo, Instytut Żywności i Żywienia maksymalnie 3, specjaliści ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) twierdzą, że zdrowe osoby mogą zjeść 3 jajka dziennie! Czy jeść jajka? Naukowcy wciąż się spierają, jednak jedno jest pewne: jaja są zdrowe i nie należy ich wykluczać z diety.
Średniej wielkości jajo kurze ma około 75 kalorii i zawiera do 185 mg cholesterolu. To właśnie z powodu tego ostatniego naukowcy przestrzegali, żeby nie przesadzać z jedzeniem jaj, bo jak wiadomo: cholesterol jest niezdrowy. Jednak po latach kolejnych badań, okazało się, że cholesterol zawarty w jajach jest inaczej metabolizowany, niż ten produkowany przez ludzką wątrobę. “Jajeczny cholesterol” nie osadza się na ściankach naczyń krwionośnych, a co za tym idzie nie ma związku między jedzeniem jaj, a podwyższonym ryzykiem zawału serca, czy udaru mózgu.
Jaja mają wiele zalet, przede wszystkim są bardzo sycące, dlatego powinny się znaleźć w menu osób dbających o dietę.
– zawierają witaminę D, która pomaga przyswajać wapń, a co za tym idzie wzmacnia mięśnie i kości;
– składniki jaj, zapobiegają rozszczepowi kręgosłupa u płodu;
– dzięki zawartości białka, jaja wzmacniają mięśnie;
– zawierają witaminy, minerały i związki siarki, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci;
– są źródłem luteiny, która chroni soczewkę oka przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dieta bogata w jajka zmniejsza o 20 proc. ryzyko zachorowania na zaćmę;
– poprawiają pamięć, a to za sprawą obecnej w nich choliny, która jest budulcem neuronów i komórek glejowatych, dzięki niej poprawia się przepływ informacji i usprawnia się proces zapamiętywania, odpowiedni poziom choliny jest ważny podczas ciąży, kiedy kształtuje się mózg dziecka;
– cholina zawarta w jajkach zmniejsza ryzyko chorób serca, dzieje się tak, ponieważ cholina bierze udział w rozkładzie homocysteiny, aminokwas ten powstaje podczas trawienia białka zwierzęcego i jest odpowiedzialny za uszkodzenia śródbłonka wyścielającego naczynia krwionośne, torując w ten sposób drogę do osadzania się w nich cholesterolu, z tego powodu choroby układu krążenia mogą występować u osób z niskim cholesterolem, ale wysokim poziomem homocysteiny.
Jaja kacze są większe od kurzych, a ich białko zawiera mniej wody. Zbyt długo gotowane, stają się gumowate. Zawierają dużo cholesterolu, ale są też źródłem fosforu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A i B12. Można je dodawać do ciast i makaronów, ale nie poleca się do jajecznicy.
Jaja przepiórcze nie alergizują tak silnie, jak kurze. Zawierają też więcej cynku, wapnia, miedzi, żelaza oraz witamin: B1, B2, B12 i karotenu. Mają mniej kalorii od jaj kurzych oraz niższy poziom cholesterolu. Dietetycy polecają je dzieciom i osobom starszym.
Jaja gęsie polecane są do wypieku ciast, ze względu na swój oleisty smak. Są ciężkostrawne z powodu dużej ilość cholesterolu i innych tłuszczy. Można je gotować, ale ze względu na wielkość, trzeba to robić zdecydowanie dłużej, niż w przypadku jaj kurzych.
Jaja indycze użyte do wypieku ciast, naddają im delikatniejszy smak. Zastosowanie mają takie samo, jak jaja kurze, ale są trudniej dostępne na rynku, ponieważ indyki są droższe w hodowli, a poza tym znoszą dużo mniej jaj, niż kury czy kaczki.
Jaja strusie zawierają pięć razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do jaj kurzych. Poziom cholesterolu jest podobny. Można je jadać gotowane, jednak ze względu na ich rozmiar, obróbka termiczna trwa około pół godziny.
Jajko waży ok 60g i zawiera 185g cholesterolu?
Raczej literówka zawiera 185mg
Na takich portalach i w takich niepodpisanych artykułach to raczej nie literówka. Gdyby pokazać autorowi/autorce ten tekst i powiedzieć, że gdzieś jest błąd, bardzo prawdopodobne jest, że nie wyłapaliby go.
Przypomina mi to, tego typu artykuły o astronomii i lekkość w określaniu odległości. Miliard, to czasem bilion lub odwrotnie. Niby znają angielski, ale niekoniecznie liczebniki, wiecie o co chodzi 😉
Sam nie wiem co wypuszczałbym w świat, gdyby płacono mi od ilości znaków w tekście i narzucono odpowiednie tempo. Na pewno starałbym się nie podpisywać. I to jest klucz do weryfikacji treści. Trochę smutne, ale prawdziwe. Kiedyś nastąpi zmiana. Wierzę w to.
185 g cholesterolu! A to ci kompresja.