Menu
czekolada

Czekolada – ile waży tabliczka i dlaczego warto zawsze mieć ją w domu?

Czekolada to niekwestionowana królowa słodkości. Można ją jeść tabliczkami, pić w formie gorącego napoju, robić z niej polewy do ciast czy używać jako posypkę. Dzisiejszy artykuł to ukłon w stronę wielbicieli czekolady, których jest rzesza na całym świecie. Kostka czekolady to coś, czego nie można sobie odmówić w ponury jesienny dzień. Dowiedz się, ile waży tabliczka czekolady i dlaczego zawsze warto mieć ją w domu.

Tabliczka czekolady – waga

Zastanawiasz się ile waży tabliczka czekolady waga takiej tabliczki to 100 gramów. Jest to standardowa tabliczka czekolady. Niemniej na pewno wiesz, że na rynku dostępne są nietypowe czekolady o większej gramaturze. Ich waga może wynosić: 200, a nawet 300 gramów. Do najpopularniejszych rodzajów należy oczywiście czekolada mleczna, ale równie dużą popularnością cieszy się czekolada gorzka. Ponadto duże grono wielbicieli ma czekolada z orzechami i innymi dodatkami. Słowem – dla każdego coś dobrego.

Czekolada mleczna – dlaczego zawsze warto mieć ją w spiżarni?

Czekolada to uniwersalny deser. Lubi ją właściwie każdy. Można ją podać gościom do kawy nawet w formie tabliczki czekolady. Kilka kostek położonych na talerzyku wygląda elegancko i smakuje obłędnie. Ponadto czekoladą można udekorować każdy deser – wystarczą pokrojone owoce (banan, brzoskwinia z puszki itp.), gałka lodów i do tego czekolada mleczna w kawałkach.

Nie musisz się obawiać niespodziewanych gości, jeśli masz w domu tabliczkę czekolady mlecznej i kilka dodatkowych składników.

Mus czekoladowy

Ten deser świetnie się sprawdzi, kiedy dziecko przyprowadzi do domu kolegów z klasy. Wystarczy, że roztopisz czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie utrzyj żółtko z cukrem, po czym wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Białko ubij ze szczyptą soli, a kiedy będzie sztywne – delikatnie wymieszaj z czekoladą. Gotowe!

Ciasto francuskie z czekoladą

Czekolada to świetny dodatek do ciast i ciasteczek. Najszybszym sposobem na deser jest zawinięcie kostki czekolady w ciasto francuskie. Po upieczeniu zyskasz pyszne ciasteczka, z których czekolada aż wypływa.

Wafelki z czekoladą

Kolejnym produktem, który zawsze warto mieć w domu, są suche wafle. Roztopioną i ostudzoną czekoladę z masłem możesz wymieszać z delikatnym serkiem mascarpone. Uzyskasz w ten sposób pyszny czekoladowy krem, którym przełożysz wafelki. Możesz je pokroić na dowolne kształty – kwadraty, prostokąty czy trójkąty.

Czekolada mleczna – najlepszy deser

Tak naprawdę przepisów na proste desery z czekoladą w roli głównej jest mnóstwo. Czasami można wymyślić coś samemu, ponieważ czekolada to wiele możliwości – można ją roztopić, zetrzeć na tarce, połączyć z masłem czy jajkiem, dodawać do ciasta.

Warto jednak wiedzieć, że oprócz zniewalającego smaku czekolada ma również wiele wartości odżywczych. Czekolada zawiera przede wszystkim: węglowodany (podstawowe źródło energii) i magnez. Ponadto również: niacynę, żelazo, flawonoidy.

Okazuje się więc, że regularne spożywanie czekolady (mlecznej i gorzkiej) ma zbawienny wpływ na organizm. Wpływa dobrze na samopoczucie, dostarcza magnezu, uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. W ogóle bardzo dobrze wpływa na cały układ krwionośny, przeciwdziałając zatorom. Czekolada zawiera również przeciwutleniacze, a co za tym idzie – spowalnia procesy starzenia. Badania pokazały także, że czekoladę powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ cenne związki mają pozytywny wpływ na rozwój płodu.

Jak zatem widać niepozorna, 100-gramowa tabliczka czekolady to remedium na wiele dolegliwości. Poza tym czekolada jest po prostu smaczna i może cię uratować, gdy na progu zjawią się niespodziewani goście.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2022