Potas jest elektrolitem, czyli minerałem rozpuszczalnym w wodzie, który przenosi ładunki elektryczne. Jest niezbędny do zachowania dobrego stanu zdrowia, gdyż bierze udział w gospodarce wodnej naszego organizmu. Na co działa potas? Na serce, mięśnie, mózg, nerki czy proces trawienia. Zobacz, czym grozi niedobór potasu i jak go uzupełnić.
U zdrowego, dorosłego człowieka poziom potasu we krwi powinien wynosić od 3,5 do 5,0 mmol/l. Niższa wartość, czyli niedobór potasu, określana jest jako hipokaliemia, natomiast zbyt wysoki poziom potasu – hiperkaliemią. Niedobór potasu może być łagodny (gdy stężenie utrzymuje się na poziomie między 3,5 a 2,5 mmol/l) lub ostry (poniżej 2,5 mmol/l). (1)
Niedobór potasu jest jednym z najczęstszych zaburzeń gospodarki elektrolitowej organizmu. Badania pokazują, że może dotykać nawet około 20% hospitalizowanych pacjentów. (2) Lekkie niedobory nie są groźne, często przebiegają bezobjawowo, chociaż mogą wpływać na podniesienie ciśnienia krwi, (3) co pokazuje, jak ważny jest potas na serce. Wyższe niedobory mogą natomiast dawać uciążliwe i bolesne objawy.
Hipokaliemia może powodować różne symptomy w poszczególnych elementach ludzkiego ciała. Rodzaje objawów zależą także od tego, z jak dużym niedoborem się zmagamy.
W przypadku lekkiego niedoboru objawy to głównie:
Przy większych niedoborach potasu zdarzają się porażenia mięśni oraz hiporefleksja, czyli częściowy zanik odruchów. Nowe badania wykazują również związek rabdomioizy i depresji oddechowej z ostrym niedoborem potasu. (4, 5)
Warto też zauważyć, że osłabienie mięśni, pojawiające się przy hipokaliemii, dotyczy także mięśnia sercowego (i może wywołać migotanie jego przedsionków) oraz mięśni gładkich układu pokarmowego. Najważniejszy mięsień „bije” dzięki pierwiastkom, takim jak magnez, wapń i potas. Na serce i układ nerwowy potas ma szczególny wpływ podczas wysiłku fizycznego – wzmaga skurcze serca i lepiej dotlenia organizm.
Choć znaczne niedobory potasu powinny być leczone za pomocą suplementacji dożylnej, z lekkimi niedoborami możemy sobie poradzić zmieniając dietę. Bogate w potas są suszone owoce, orzechy, otręby pszenne, zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, kapusta), brokuły, kalafior, marchewka, ziemniaki, pomidory, cytrusy, kiwi, banany oraz czerwone mięso. (6)
Jeśli przyczyną utraty potasu są problemy jelitowo-żołądkowe, należy skupić się przede wszystkim na ochronie flory jelitowej i uzupełnianiu elektrolitów, by składniki odżywcze (w tym potas) mogły być pobierane z pokarmu. Poza tym przyczyną niskiego poziomu potasu może być też niewystarczająca ilość magnezu w organizmie, ponieważ pierwiastek ten bierze udział w pobieraniu potasu z pokarmu. (1) W takiej sytuacji do diety warto wdrożyć więcej produktów zawierających duże ilości magnezu (sezam, otręby pszenne, nasiona konopi i słonecznika czy orzechy nerkowca).
link – materiał sponsorowany
Potas jest w pomidorach?