DIETA NA OBNIŻENIE CHOLESTEROLU

DIETA NA OBNIŻENIE CHOLESTEROLU i UTRATĘ WAGI

Opublikowano: 22 września 2019

Bogata w ciężkostrawne i tłuste pokarmy oraz produkty wysoko przetworzone dieta wpływa na podwyższenie się poziomu złego cholesterolu i może doprowadzić do szeregu groźnych chorób m.in. miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca. Co ważne coraz młodsi ludzie tracą zdrowie w wyniku stosowania nieodpowiedniej diety, dlatego warto już dziś przeanalizować swój sposób odżywiania i zrezygnować ze spożywania pokarmów mogących doprowadzić do zawału, udaru lub trwałych problemów zdrowotnych, które wpłyną na nasze normalne funkcjonowanie.

Aby uniknąć skutków dotychczasowego złego odżywiania warto zacząć stosować dietę cholesterolową, która wdrożona w odpowiednim momencie pozwoli uniknąć leczenia farmakologicznego oraz efektywnie wpłynie na stan naszego zdrowia. Dieta na obniżenie cholesterolu stosowana jest, jako pierwszy etap terapii mającej zapobiegać niewydolności serca oraz naczyń krwionośnych i może stanowić jeden ze sposobów na znaczną poprawę stanu zdrowia.

Dieta na cholesterol

Zmiana codziennego menu oraz dotychczasowych nawyków żywieniowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i znaczną poprawę ogólnego stanu naszego zdrowia. Aby była skuteczna musimy stosować się do kilku uniwersalnych zasad zdrowego odżywania m.in.:

  1. Regularnie spożywać 5 posiłków w ciągu dnia
  2. Zrezygnować z tłustych mięs, pełnotłustego nabiału oraz tłuszczu zwierzęcego
  3. Zrezygnować ze smażenia na rzecz dietetycznych sposobów przygotowywania potraw (gotowanie na parze, pieczenie, duszenie)
  4. Unikać spożywania wyrobów garmażeryjnych oraz gotowych dań
  5. Zrezygnować ze słodyczy i wyrobów cukierniczych oraz produktów z białej mąki
  6. Wyeliminować z codziennego jadłospisu biały cukier i sól
  7. Unikać spożywania gotowych sosów, majonezów i dań instant
  8. Zrezygnować z używek

W diecie na obniżenie cholesterolu muszą się znaleźć:

  • Pełne ziarna w postaci pieczywa, brązowego ryżu, kasz, makaronów pełnoziarnistych oraz płatków owsianych
  • Świeże warzywa i owoce
  • Margaryny do smarowania pieczywa ze stanolami i sterolami roślinnymi
  • Chude mięso i chudy nabiał
  • Ryby i owoce morza
  • Zdrowe tłuszcze np. olej rzepakowy i oliwa z oliwek
  • Rośliny strączkowe

Do diety należy także włączyć zioła i przyprawy usprawniające trawienie np. majeranek, koper, kminek, bazylię oraz przyprawy korzenne, pożywne zupy warzywne bez dodatku tłustych wywarów, mąki i śmietany oraz duże ilości wody mineralnej, herbatek owocowych i naparów ziołowych usprawniających trawienie. Doskonałe właściwości obniżające poziom złego cholesterolu wykazuje czosnek, jednak nie należy go spożywać w nadmiarze – wystarczy jeden ząbek dziennie. Dodatkowo aby przyśpieszyć obniżenie poziomu cholesterolu a co za tym idzie zacząć skutecznie chudnąć, można zastosować suplementy diety takie jak np meridia 15 http://medicot.pl/tabletki-meridia-sprzedam/

W diecie na obniżenie cholesterolu dopuszczone jest także spożywanie soków owocowych i owocowo – warzywnych bez cukru, koktajli mlecznych z dodatkiem musli, pestek i nasion, orzechów, a także lekkostrawnych i zdrowych deserów np. galaretek owocowych, lodów sorbetowych czy domowego ciasta drożdżowego z owocami.

Stosowanie powyższej diety pomoże poprawić swój stan zdrowia i uniknąć licznych chorób powodowanych przez zły cholesterol. Dieta ta pomoże także pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i korzystnie wpłynie na ogólny stan zdrowia, co pozwoli cieszyć się dobrą formą oraz przypływem sil witalnych.

Chcąc obniżyć poziom złego cholesterolu nie można zapomnieć o aktywności fizycznej, która powinna być dobrana do naszego wieku, stanu zdrowia i ogólnej sprawności. Na początek wystarczą proste ćwiczenia gimnastyczne, jazda na rowerze lub codzienne spacery, dzięki którym dotlenimy i przygotujemy nasz organizm do większego wysiłku fizycznego.

Czy dieta keto jest dobra na odchudzanie?

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *