Menu
burak

Dzień Buraka – dlaczego warto go spożywać? Proste przepisy na potrawy.

24 listopada obchodzimy święto warzywa, bez którego ciężko wyobrazić sobie wigilijną zupę. Dzień Buraka to doskonała okazja, by dowiedzieć się o nim więcej. Choć nie każdy lubi jego smak, z pewnością nie można odmówić mu właściwości prozdrowotnych, dla których warto go spożywać. Co mogą zaoferować nam buraki?

Dzień Buraka — poznaj cenne warzywo

Szeroka historia, wiele przepisów oraz pozytywny wpływ na organizm sprawiły, że 24 listopada burak obchodzi swoje własne święto. W ramach tej uroczystości dobrze jest poznać go lepiej i uczcić w należyty sposób. Choć najpopularniejszą formą warzywa jest podanie go jako dodatek do obiadu, ma ono znacznie więcej do zaoferowania.

Jak buraki pojawiły się w Polsce?

W Europie buraki stały się prawdziwie popularne w XV wieku. Początkowo były uprawiane jako pasza dla zwierząt oraz warzywa ogrodowe. Wraz z rozwojem technologii stało się jasne, że mogą być one przetwarzane m.in. na cukier. W Polsce natomiast burak pojawiał się na stołach szlacheckich, jednak zadomowił się u nas dopiero w 1802 roku i został potraktowany z należytą troską. Jego uprawa wymaga bowiem wysokich warunków glebowych, dlatego umieszczano go tylko w miejscach, w których stosowano najlepsze nawozy.

Pierwsza zapisana plantacja buraka w Polsce znajdowała się w miejscowości  Gałowo, powstała w 1820 roku i należała do majątku Józefa hr. Mycielskiego. Warzywo zostało szybko docenione, a jego uprawa rozrosła się na tereny Pomorza, a także ziemie będące pod zaborami austriackimi i rosyjskimi.

Gdy pojawiły się urządzenia rolne, takie jak pług parowy czy też traktor, wydajność plantacji znacznie wzrosła. Pomogły w tym również lepszej jakości nawozy i większa świadomość co do potrzeb buraka. Obecnie Polska utrzymuje się w pierwszej dziesiątce producentów warzywa na świecie, wytwarzając ponad 13 ton rocznie.

Właściwości prozdrowotne buraków

Ochrona układu krwionośnego

Włączenie buraków do codziennej diety to świetny sposób na to, by poprawić swoje zdrowie. Warzywo to bywa niedoceniane, a przecież oferuje tak wiele! Powinny po nie sięgnąć przede wszystkim osoby, które zmagają się z problemami układu krwionośnego. W swoim wnętrzu buraki posiadają betacyjany, które wykazuje właściwości antyutleniające, dzięki czemu zwiększają przyswojenie tlenu przez komórki.

Warzywa te chronią przed anemią i chorobami serca, a dodatkowo zmniejszają poziom niepożądanego cholesterolu. Ich regularne spożywanie przyczynia się również do obniżenia ciśnienia krwi za sprawą cennych azotanów.

Pogromca wolnych rodników

Betanina obecna w burakach przyczynia się do ich charakterystycznego koloru. Nie jest to jednak jej jedyne zadanie. Jest silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie chroni przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Są one powodem do szybszego starzenia się oraz wywołują poważne choroby, np. nowotwory. Przyjmuje się, że betanina pomaga w walce z rakiem poprzez niszczenie rodników i zapobiega uszkodzeniom DNA.

Wzmocnienie odporności

Święto buraka przypadające na 24 listopada stanowi doskonale dobrany termin. To właśnie w okresach jesiennych i zimowych najbardziej powinniśmy sięgać po te cenne warzywo. Poprawia ono naszą odporność i skutecznie walczy z wirusami, które wywołują popularną grypę. Ich spożywanie jest wskazane także w trakcie infekcji, gdyż potrafią one łagodzić objawy i minimalizować dolegliwości.

Wsparcie w trakcie menopauzy

Nieprzyjemne objawy menopauzy dopadają niemalże każdą kobietę. W walce z nimi często stosuje się rozmaite preparaty, które zwykle nie przynoszą oczekiwanych efektów. W tej sprawie warto zaufać naturze i skorzystać z prozdrowotnych właściwości buraka. Zawarte w nim substancje dotleniają serce, zmniejszają natężenie uderzeń gorąca i obniżają ciśnienie krwi. Pomagają także w pozbyciu się uciążliwych i nawracających migren, zapewniając spokój ducha i czysty umysł.

Przepisy na buraki — jak uczcić ich święto?

Oprócz całkowitych klasyków, takich jak sok z buraka lub barszcz, warzywo to może być wykorzystane w kompletnie inny sposób, zapewniając nowe doznania smakowe. Urozmaicenie diety o ten produkt wzmocni cały organizm i pozwoli na przełamanie monotonnego jadłospisu. Jak w prosty sposób przygotować buraki?

1. Zupa krem z buraków

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 4 buraki
  • 2 ziemniaki
  • sól oraz pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • niewielki kawałek selera
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. W garnku podsmażamy cebulę na tłuszczu, po zarumienieniu dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Po 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Po lekkim przestudzeniu zupy dodajemy masło i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i przelewamy na talerz. Na sam środek umieszczamy łyżkę śmietany, a następnie cieszymy się gustowną potrawą na Dzień Buraka.

2. Burczaki zasmażane z jabłkiem

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 4 buraki
  • 1 jabłko
  • 1 niewielka cebula
  • płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka masła

Buraki gotujemy bez obierania, a następnie usuwamy skórkę i ścieramy na tarce. Obrane jabłko również ścieramy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na łyżce masła, po zeszkleniu dodajemy mąkę i nadal smażymy. Po chwili dodajemy jabłko oraz cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy buraczki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny i dusimy przez moment. Całość przekładamy na talerz i delektujemy się smakiem prozdrowotnych warzyw. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2022