Menu
Fuerteventura

Fuerteventura – afrykański klimat na kanaryjskiej wyspie

Dynamicznie zmieniająca się sytuacja geopolityczna, społeczna, ekonomiczna i religijna w różnych regionach świata nie pozostaje bez wpływu na turystykę. Niektóre modne dotychczas kierunki przestają być atrakcyjnym celem wakacyjnych podróży, co z kolei sprzyja odkrywaniu i popularyzacji nowych miejsc. Jedną z lokalizacji, która cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród osób poszukujących niezbyt odległych, a zarazem ciekawych miejsc na udany urlop o każdej porze roku, jest Fuerteventura. Już sam fakt, że wyspa, wchodząca w skład Kanarów, należących do Hiszpanii, położona jest zaledwie 115 km od zachodnich brzegów Afryki, rozbudza wyobraźnię

Ze względu na położenie Fuerteventura jest niezwykle zróżnicowana pod względem kulturowym, klimatycznym i przyrodniczym. Emanuje bogactwem surowych form krajobrazu, co wiąże się z dużym wpływem afrykańskiego klimatu, a także specyfiką towarzyszącą jej wyspiarskiemu charakterowi. Wspólnie z okolicznymi wyspami – Lanzarote oraz Gran Canarią – Fuerteventura tworzy prowincję Las Palmas.

Windsurfing w krainie aloesu

W ostatnich latach przemysł turystyczny wkomponował infrastrukturę w dziewicze plenery Fuerteventury, dzięki czemu ta niewielka wyspa o powierzchni ok. 1660 km2, stała się pożądanym miejscem odwiedzanym przez urlopowiczów. Duże nagromadzenie atrakcji oraz ośrodków sportów wodnych to raj dla amatorów aktywnego wypoczynku (m.in. windsurfingu i katesurfingu), natomiast bezkresne przestrzenie w głębi lądu są magnesem dla wszystkich, którzy cenią spokój i możliwość obcowania z naturą.

Fuerteventura

Fuerteventura

Urokliwa Fuerteventura powstała blisko 22 miliony lat temu, co czyni ją najstarszą i drugą co do wielkości wyspą Archipelagu Kanaryjskiego. Bajeczne plaże z białym piaskiem (340 km linii brzegowej) i turkus, jaki wyłania się z Oceanu Atlantyckiego po zetknięciu z brzegami wyspy, to kolejne niewątpliwe atuty Fuerteventury.

Na wyspie nie doświadczymy długotrwałych, uciążliwych upałów, bowiem najczęściej temperatura utrzymuje się tutaj w stabilnym, komfortowym przedziale 22–26°C w ciągu całego roku. Podobnie jak w Afryce opady są tu rzadkością, dlatego obszar ten dotknięty jest niedostatkiem wody. Ciekawostką jest, iż Fuerteventura znana jest na świecie z produkcji wysokiej jakości produktów leczniczych i kosmetycznych na bazie aloesu.

Fuerteventura

W objęciach wiatru i szumu oceanu

Słowo Fuerteventura ma dwa znaczenia: „mocna przygoda” (z franc.) oraz „silny wiatr” (z hiszp.). Oba dobrze oddają charakter i specyfikę tej pięknej wyspy. To właśnie intensywny wiatr, przywiewając saharyjski piasek, przyczynił się do powstania cudownych plaż otaczających Fuerteventurę. Najbardziej znana jest Playa de Sotavento de Jandia, gdzie od ponad 30 lat odbywają się międzynarodowe zawody w windsurfingu.

Jeszcze 10 lat temu gęstość zaludnienia na Fuerteventurze wynosiła ok. 50 os./km2, zaś obecnie na kilometrze kwadratowym mieszka średnio 68 osób, czyli trzy razy więcej niż wynosi średnie zagęszczenie populacji na całym pobliskim kontynencie afrykańskim. Trzeba jednak zaznaczyć, że w znacznym stopniu średnia gęstość jest wynikiem dużego skoncentrowania ludności wokół ośrodków turystycznych, ponieważ w przeważającej większości obszar Fuerteventury to żółto-brązowy pustynny krajobraz, z mnóstwem wulkanicznych stożków, skał i piasku.

Koza na wulkanie

Na wyspie jest ok. 250 wulkanów, jednak nie stanowią one zagrożenia. Ostatnią erupcję odnotowano tutaj jakieś 7 tysięcy lat temu. Charakterystycznym elementem lokalnych pejzaży są też wiatraki, dzięki którym rozdrabnia się jęczmień, kukurydzę i pszenicę, pompuje się wodę głębinową oraz tworzy instalacje produkujące energię elektryczną.

Zwierzętami powszechnie występującymi na Fuerteventurze są zarówno dzikie, jak i hodowlane kozy, wypasane na zboczach i często przechadzające się po całej wyspie w poszukiwaniu skarłowaciałej roślinności. Drugim gatunkiem, który opanował wyspę, jest pręgowiec berberyjski – uroczy gryzoń przypominający wiewiórkę.

Fuerteventura

Fuerteventura

Uczta po kanaryjsku

To wyjątkowe miejsce potrafi zachwycić też podniebienia lokalnymi przysmakami. Na uwagę zasługuje gofio – mączka pozyskana ze zbóż, dodawana do lodów, naleśników, a także innych posiłków. Amatorzy „małej czarnej” z pewnością nie wzbronią się przed wypróbowaniem leche leche – kawy ze skondensowanym, bardzo słodkim mlekiem.

Warto też skosztować delikatnego koziego sera, marmolady z kaktusa, ziemniaków w marszczonych mundurkach (papas arrugadas) z dodatkiem salsy na bazie papryki chili (mojo picon), a także przepysznego rumu na miodzie (ron miel).

Piasek znad Sahary, czyli złoto Afryki niesione na skrzydłach wiatru

Z wysokości Fuerteventura wygląda niczym dryfujący po oceanie kawałek Sahary. Mimo że terytorium to należy do Hiszpanii, ze względu na skąpy, pustynny krajobraz faktycznie można odnieść wrażenie, że to mała Afryka. Klimat zwrotnikowy i bliskość Czarnego Lądu odbiły na wyspie piętno w postaci przepięknych plaż oraz surowych, bezkresnych przestrzeni.

Fuerteventura

Fuerteventura

Wszystko to sprawia, że Fuerteventura to miejsce dla każdego – zarówno amatora aktywnego wypoczynku, jak i zwolennika wyciszającej interakcji z naturą. Przenikanie się kultury europejskiej z afrykańską zaowocowało również oryginalną i smaczną kuchnią, która jest jedną z wielu zalet Fuerteventury.

Autor: Paweł Łukasik 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2020