Sałatka to jedna z najzdrowszych i najprostszych potraw. Doskonale nadaje się na podwieczorek lub drugie śniadanie, może też zastąpić zupę. Wystarczy kilka składników, odrobina dressingu i dobre dodatki, aby stała się pełnowartościowym daniem. Czy wiesz, jak prawidłowo komponować składniki, aby stanowiły smaczny i zdrowy posiłek? Jak ugotować warzywa, by nie straciły walorów odżywczych i sałatka była pełnowartościowa? Co zrobić, by warzywa na sałatkę nie ciemniały tuż po pokrojeniu? Oto krótki przewodnik dla tych, którzy chcą robić najlepsze sałatki.
Kiedy rozdrabniamy warzywa na sałatkę, często zaraz po pokrojeniu ciemnieją, tracąc przy tym wartość odżywczą. Jak je przygotować, żeby były jednocześnie smaczne i nie straciły swoich wartości?
Należy trzymać się tych zasad:
Warzywa należy gotować pod przykryciem, wrzucając je na wrzącą wodę. Pamiętajmy przy tym, że długie gotowanie warzyw pozbawia je większości witamin i składników mineralnych. Sekret polega na tym, by gotować krótko. Idealne warzywa powinny być półtwarde – wtedy łatwiej się je pokroi, ale nie będą się rozpadać.
Jeśli jednak musisz przygotować ją wcześniej, nie doprawiaj jej solą ani ostrymi sosami. Sól i sos spowodują, że sałata zwiędnie, a warzywa puszczą wodę. Dlatego lepiej nie ryzykować, szczególnie wtedy, gdy w pokoju obok czekają goście. Sałatę najlepiej przechowywać w lodówce.
Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle smaczny posiłek. To on zespala wszystkie składniki sałatki, jednocześnie nadając im smaku. Jego podstawę powinny stanowić oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, oliwa z oliwek), które wykazują wiele właściwości zdrowotnych dla organizmu. Zdrowe tłuszcze są nam potrzebne, bo dzięki nim witaminy i antyoksydanty mogą się lepiej wchłaniać do organizmu. Jeśli do sałatki dołożyliśmy awokado albo orzechy, możemy pominąć sos na bazie oleju.
Sałatkę można także doprawić sokiem z cytryny bądź jogurtem (zamiast kalorycznego majonezu). Unikajmy gotowych sosów oraz tych przygotowanych na bazie śmietany, masła czy dużej ilości majonezu.
Zioła i dodatki potrafią zmienić najzwyklejszą sałatę w pyszny posiłek. Warto eksperymentować z przyprawami z różnych stron świata, aby za każdym razem otrzymywać nową kombinację smaków i zapachów.
Zioła, które najlepiej sprawdzą się w sałatkach to:
Dobrym uzupełnieniem jest czosnek, który zaostrza smak i sprawia, że całość nie jest nudna. Eksperymentujmy i odkrywajmy nowe kompozycje – smaczne, a przede wszystkim zdrowe.
Sałatki to jedzą króliki. Meny żrą mięso