Menu
smaczne sałatki

Jak przygotować smaczne sałatki?

Sałatka to jedna z najzdrowszych i najprostszych potraw. Doskonale nadaje się na podwieczorek lub drugie śniadanie, może też zastąpić zupę. Wystarczy kilka składników, odrobina dressingu i dobre dodatki, aby stała się pełnowartościowym daniem. Czy wiesz, jak prawidłowo komponować składniki, aby stanowiły smaczny i zdrowy posiłek? Jak ugotować warzywa, by nie straciły walorów odżywczych i sałatka była pełnowartościowa? Co zrobić, by warzywa na sałatkę nie ciemniały tuż po pokrojeniu? Oto krótki przewodnik dla tych, którzy chcą robić najlepsze sałatki.

Jak prawidłowo przygotować warzywa?

Kiedy rozdrabniamy warzywa na sałatkę, często zaraz po pokrojeniu ciemnieją, tracąc przy tym wartość odżywczą. Jak je przygotować, żeby były jednocześnie smaczne i nie straciły swoich wartości?

Należy trzymać się tych zasad:

  • umyć warzywa krótko, aby nie wypłukać z nich cennych substancji
  • myć je poprzez płukanie, a nie moczenie (straty witamin rozpuszczalnych w wodzie)
  • do krojenia użyć bardzo ostrego, gładkiego noża
  • ograniczyć dostępność tlenu (dodanie sosu czy zalewy)
  • zakwasić warzywa, dodając soku z cytryny
  • jeśli to możliwe, najlepiej nie obierać warzyw.

Warzywa należy gotować pod przykryciem, wrzucając je na wrzącą wodę. Pamiętajmy przy tym, że długie gotowanie warzyw pozbawia je większości witamin i składników mineralnych. Sekret polega na tym, by gotować krótko. Idealne warzywa powinny być półtwarde – wtedy łatwiej się je pokroi, ale nie będą się rozpadać.

Sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem

Jeśli jednak musisz przygotować ją wcześniej, nie doprawiaj jej solą ani ostrymi sosami. Sól i sos spowodują, że sałata zwiędnie, a warzywa puszczą wodę. Dlatego lepiej nie ryzykować, szczególnie wtedy, gdy w pokoju obok czekają goście. Sałatę najlepiej przechowywać w lodówce.

Sosy do sałatek

Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle smaczny posiłek. To on zespala wszystkie składniki sałatki, jednocześnie nadając im smaku. Jego podstawę powinny stanowić oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, oliwa z oliwek), które wykazują wiele właściwości zdrowotnych dla organizmu. Zdrowe tłuszcze są nam potrzebne, bo dzięki nim witaminy i antyoksydanty mogą się lepiej wchłaniać do organizmu. Jeśli do sałatki dołożyliśmy awokado albo orzechy, możemy pominąć sos na bazie oleju.

Sałatkę można także doprawić sokiem z cytryny bądź jogurtem (zamiast kalorycznego majonezu). Unikajmy gotowych sosów oraz tych przygotowanych na bazie śmietany, masła czy dużej ilości majonezu.

Niezbędne zioła do sałatek

Zioła i dodatki potrafią zmienić najzwyklejszą sałatę w pyszny posiłek. Warto eksperymentować z przyprawami z różnych stron świata, aby za każdym razem otrzymywać nową kombinację smaków i zapachów.

zioła do sałatek

Zioła, które najlepiej sprawdzą się w sałatkach to:

  • bazylia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • cząber ogrodowy
  • melisa
  • estragon
  • trybula
  • szałwia.

Dobrym uzupełnieniem jest czosnek, który zaostrza smak i sprawia, że całość nie jest nudna. Eksperymentujmy i odkrywajmy nowe kompozycje – smaczne, a przede wszystkim zdrowe.

Jedna odpowiedź do “Jak przygotować smaczne sałatki?”

  1. Waldemar pisze:

    Sałatki to jedzą króliki. Meny żrą mięso

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2021