Ciąża to czas szczególny dla kobiety. Wiąże się z ogromem wzruszeń i radosnym oczekiwaniem na pojawienie się maluszka na świecie, ale wymaga także odpowiedzialności za samopoczucie własne i dziecka. Jednym z przejawów takiej odpowiedzialności jest dbanie o właściwy skład mikrobiomu. Dowiedz się, dlaczego to takie ważne i w jaki sposób wspierać florę bakteryjną jelit w czasie ciąży.
Mikrobiom jelitowy, czyli mikroflora przewodu pokarmowego, to drobnoustroje zasiedlające ściany jelit. Bardzo ważny jest skład mikrobiomu, ponieważ nie wszystkie drobnoustroje mają działanie korzystne dla zdrowia. Te dobroczynne noszą nazwę bakterii probiotycznych i powinny stanowić zdecydowaną większość flory bakteryjnej jelit. Gdy tak właśnie jest, stanowią wewnętrzną barierę ochronną przed alergenami i toksynami.
Bakterie probiotyczne biorą też udział w procesach trawienia pokarmów i oczyszczania jelit z resztek pokarmowych. Wspierają pracę jelit, a to właśnie od ich funkcjonowania w dużej mierze zależy odporność, ale także dobre samopoczucie psychiczne i wytrzymałość na stres.
Na skład mikrobiomu wpływ ma przede wszystkim dieta. Produkty korzystne dla flory bakteryjnej jelit to naturalne probiotyki: kefiry, jogurty, zsiadłe mleko i maślanka, a także kiszonki warzywne i owocowe. Warto włączyć je do codziennego menu, za to zrezygnować z produktów sprzyjających namnażaniu niekorzystnych dla zdrowia bakterii – to głównie słodycze, słodkie napoje oraz dosładzane jogurty czy serki.
Dla bakterii probiotycznych odpowiednie są produkty spożywcze zawierające węglowodany proste, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym i stanowią źródło energii dla znajdujących się tam probiotyków. To kasze, pełnoziarniste makarony i pieczywo oraz świeże warzywa i owoce.
W ciąży warto dodatkowo wspierać mikrobiom dla lepszej odporności i dla wsparcia pracy układu pokarmowego. Dobrym wyborem dla przyszłych i młodych mam będzie preparat Estabiom. Probiotyk Estabiom Mama dla kobiet w ciąży i karmiących piersią zawiera trzy rodzaje bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, inulinę oraz witaminę D3 na wsparcie odporności i dla zdrowych mięśni, zębów oraz kości.
Jedna kapsułka preparatu Estabiom Mama zawiera 7,5 miliarda bakterii kwasu mlekowego, w tym szczep jelitowy Lactobacillus rhamnosus GG oraz dwa szczepy bakterii ginekologicznych, 1000 IU witaminy D3 i 100 mg inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem i wspiera namnażanie się dobroczynnych bakterii w jelitach. Szczepy bakterii zawarte w Estabiom Mama są odporne na działanie kwasów żołądkowych i enzymów trawiennych. Suplement można przechowywać w temperaturze pokojowej – nie ma konieczności przechowywania go w lodówce.
materiał sponsorowany
Dodaj komentarz