układ pokarmowy

Jak zadbać o układ pokarmowy? Poradnik

Opublikowano: 25 września 2020

Układ pokarmowy dba o to, byśmy byli w stanie sprawnie trawić wszystkie potrawy. Jego zadaniem jest również absorbowanie składników odżywczych, witamin i minerałów zawartych w posiłkach. Kiedy system trawienny kuleje, odczuwa to cały nasz organizm. Dlatego tak istotne jest, byśmy każdego dnia dbali o to, by wszystkie organy odpowiedzialne za trawienie działały bez zarzutu. Jak to zrobić?

Funkcje układu pokarmowego

Układ pokarmowy spełnia bardzo dużo niezwykle istotnych dla naszego zdrowia funkcji. To on oczywiście odpowiada za odżywianie organizmu, tu odbywa się pobieranie substancji odżywczych z pokarmów i przetwarzanie ich, a na koniec – wydalanie resztek. Ten szalenie złożony i skomplikowany system składa się z wielu organów, z których każdy odgrywa bardzo ważną rolę. Żeby cały system trawienny funkcjonował bez zarzutu, musimy udzielać mu odpowiedniego wsparcia i ograniczyć negatywne nawyki, które mogą fatalnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.

Dobra dieta na początek

Dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego bardzo istotna jest oczywiście odpowiednia dieta. Dobrze skonstruowany jadłospis sprawi, że nie tylko dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia substancji, ale też ułatwi kolejnym organom strawienie wszystkich produktów. Dobra dieta to taka, która nie jest zbyt ciężkostrawna, tłusta i bogata w żywność przetworzoną. Wszystkie te produkty powinniśmy zastępować zdrowymi zamiennikami – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, nabiał, ryby, chude mięso. Wszystkie one pozytywnie wpłyną na funkcje układu pokarmowego. Do tego odpowiedni poziom nawodnienia. Każdego dnia wypijajmy przynajmniej 2 litry płynów, by nawadniać tkanki i zapobiegać zaparciom.

Karczoch na wsparcie trawienia

Istotne jest też wspieranie funkcji układu trawiennego roślinnymi produktami dostępnymi na rynku. Świetnie sprawdzi się tutaj wyciąg z karczocha, w którego składzie znajdziemy witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Karczoch jest znany ze swojego zbawiennego działania na ludzki organizm. Jest jednym z najbogatszych źródeł niacyny, zawiera inulinę, a jego indeks glikemiczny wynosi 18 – jest więc odpowiedni dla cukrzyków.

W karczochu znajdziemy pochodne kwasów femolowych, cynaryny. Dzięki nim warzywo to wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, szczególnie zaś jelit. Ułatwia trawienie, ograniczając uczucie pełności i wzdęcia, do tego łagodzi nudności. Z kolei gorzkie laktony seskwiterpenowe wspierają wydzielanie soków trawiennych i śliny, przyczyniając się do sprawnego trawienia. Liście rośliny wspierają też wydzielanie żółci. Wyciąg z karczocha wpływa pozytywnie na miąższ wątroby i wspiera detoksykację. Więcej informacji na temat właściwości karczocha znaleźć można pod tym adresem.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Ból ramienia
Ból ramienia to dolegliwość, która może znacząco wpłynąć na...
medyczna marihuana
Od czasu wprowadzenia medycznej marihuany do polskiego syste...
Skarpety Bezuciskowe
Skarpety bezuciskowe są specjalistycznymi skarpetami zaproje...
Trening siłowy
Obecnie odnoszący sukcesy manager umiejętnie łączy ambicję,...
Napoje roślinne
Napoje roślinne, określane także jako mleka roślinne, stały...