Co jeść, aby wyglądać młodziej

Co jeść aby wyglądać młodziej?

Opublikowano: 27 października 2017

Najnowszy raport zamieszczony w „British Medical Journal” mówi, że codziennie spożywanie pewnych produktów może poprawić zdrowie układu krwionośnego, a nawet wydłużyć przewidywaną długość życia o 6,5 roku. Wiele z tych super-produktów to warzywa i owoce słynące z właściwości przeciwutleniacjących. Co jeść aby wyglądać młodziej?

We właściwie sporządzonej liści zakupów powinny znaleźć się jeszcze inne produkty. Bowiem nie wszystkie owoce wpływają w 100% dobroczynnie na nasze zdrowie. Ryzykowne jest spożywanie owoców o wysokim ładunku glikemicznym, do tej grupy należą: winogrona, arbuzy, dojrzałe banany, mandarynki. Zatem co jeść, a czego unikać?

Siła granatu.

Nasiona i sok granatu mają dużo przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, które mogą zapobiegać wielu chorobom związanym z wieki, a także schorzeniom serca i naczyń krwionośnych. Granat hamuje dodatkowo rozrost komórek nowotworowych.

Jagody.

Jedzenie ciemnoczerwonych lub czarnych owoców jagodowych poprawia funkcjonowanie pamięci. Czarne porzeczki i malino-jeżyny zawierają antocyjany będące antyoksydantami z grupy flawonoidów, które zwalczają uszkodzenia komórek i DNA mające udział w rozwoju choroby Alzheimera i raka. Czarne porzeczki, jeżyny, czarne jagody i borówki amerykańskie wspomagają oczy i ścianki naczyń krwionośnych. W sezonie sięgaj po świeże jagody, poza sezonem wypróbuj mrożone.

Orzechy.

Chińska medycyna uważa, że orzechy włoskie sprzyjają długowieczności. Codzienne spożywanie garści orzechów ze względu na zawartość w nich kwasów jednonienasyconych obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i udarów. Inna niezwykła właściwość orzechów włoskich to witamina E, mająca szczególne właściwości dla zdrowia – m.in. układu krwionośnego.

Ta zdrowa przekąska pomaga w utrzymaniu zdrowego poziomu masy ciała,do tego są sycące. Dzieje się tak, ponieważ mają one dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny.

Ryby.

Spożywanie ryb dwa do czterech razy w tygodniu redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca o 14 procent. Spowalnia również utratę zdolności intelektualnych o 10 procent rocznie u starszych osób. Kwasy tłuszczowe z ryb przeciwdziałają negatywnemu wpływowi zanieczyszczeń powietrza na serce.

Czosnek.

To idealny środek na obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Zapobiega także powstawaniu zakrzepów i zwiększanie skuteczności układu odpornościowego. Spożywanie dwóch do trzech ząbków czosnku dziennie redukuje o jedną czwartą ryzyko udaru lub zawału serca. Czosnek należy zjadać surowy lub dodawać na sam koniec gotowania, jego cenne właściwości ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury.

Oliwa z oliwek.

Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera większość fenoli mających dzialanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Główny składnik oliwy – kwas oleinowy, pomaga utrzymać ilość cholesterolu na właściwym poziomie. Oliwa jest wszechobecna w diecie śródziemnomorskiej, która kojarzona jest z długowiecznością.

Bataty.

Pomarańczowy miąższ batatów zawiera karotenoid, który chroni skórę i oczy, gdy się starzejemy. Istnieje badania, które dowodzą, że słodkie ziemniaki mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego dedykowane są osobom cierpiącym na zapalenie stawów lub choroby skórne.

 

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Skarpety Bezuciskowe
Skarpety bezuciskowe są specjalistycznymi skarpetami zaproje...
Trening siłowy
Obecnie odnoszący sukcesy manager umiejętnie łączy ambicję,...
Napoje roślinne
Napoje roślinne, określane także jako mleka roślinne, stały...
Protetyka stomatologiczna
Utrata zębów to problem, który może dotknąć każdego – zarówn...
piercing intymny
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że drobne zaniedb...