Jaka kawa smakuje najlepiej? Taka, którą możemy przygotować szybko i z przyjemnością. Nie zawsze mamy czas na pieczołowite zmielenie ziaren, dlatego wówczas z pomocą przychodzi nam kawa mielona. Niektóre sytuacje po prostu wymagają szybkiego dostarczenia kofeiny — w podróży, podczas sesji, kiedy mamy więcej pracy lub nowego członka rodziny. Mielona kawa jest prostym rozwiązaniem, ale nie powinniśmy iść na kompromis w kwestii jakości.
Mielona kawa często jest kojarzona z słabej jakości, spalonym miałem, który nie zachwyca swoim smakiem. Jednak coraz więcej dobrych palarni dostrzega zapotrzebowanie na mieloną kawę wysokiej jakości. Jeśli wybierzemy na Coffeedesk.pl kawę mieloną dobrej jakości, z całą pewnością będziemy mogli czerpać z niej dużo przyjemności przy jak najmniejszym wysiłku.
Decydując się na wybór kawy mielonej, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na opakowanie, które powinno umożliwić nam dokładne zamknięcie. Kawa jest bardzo podatna na wchłanianie zapachów z otoczenia, dlatego bardzo ważne jest, abyśmy dokładnie ją zabezpieczyli. Dzięki temu unikniemy niechcianych smaków i aromatów w naparze!
Jeśli często decydujecie się na zakup mielonej kawy, warto pomyśleć o zakupie odpowiedniego próżniowego opakowania. To zdecydowanie ułatwi przechowywanie i dbanie o świeżość kawy. Trzymajcie mieloną kawę z dala od szafki z mocnymi przyprawami, a już na pewno nie trzymajcie jej w lodówce (chyba, że chcecie czuć w kawie zimnego pomidora i obiad).
Poszukując najlepszej kawy mielonej, warto zwrócić uwagę na informacje zawarte na opakowaniu. Jeśli widnieje na nim informacja, z jakiego regionu pochodzi kawa, na jakiej wysokości była uprawiana, w jakim stopniu została wypalona i jakich nut smakowych możemy się po niej spodziewać — to oznacza, że prawdopodobnie mamy do czynienia z kawą dobrej jakości.
Ze względu na to, że kawa szybko traci swoje smaki i aromaty, nie powinniśmy robić zapasów kawy mielonej. Wybierajmy opakowania kawy, które jesteśmy w stanie wykorzystać w ciągu dwóch tygodni, a w ostateczności w ciągu miesiąca.
Kawa mielona nie musi oznaczać, że będziemy ją parzyć staropolskim sposobem, zalewając dwie czubate łyżeczki gorącą wodą (choć jest to z pewnością metoda prosta, skuteczna i dająca pożądane efekty). Polska palarnia Hard Beans w swojej ofercie posiada kawy mielone do metod przelewowych — zmielone tak, że idealnie zaparzą się w Aeropressie czy dripie. Z kolei Bagdrip proponuje saszetki kawy specialty, przygotowane do zalania w specjalnym filtrze, który z łatwością możemy zamontować na kubeczku i wyczarować z pomocą gorącej wody dripa w dowolnym miejscu na świecie.
Dodaj komentarz