Katalonia to malownicza kraina, bogata w uwielbiane na całym świecie winne apelacje. Znajdziemy ją w Hiszpanii nad Morzem Śródziemnym, a poznamy po bardzo charakterystycznym, wyżynno-górzystym terenie. – To właśnie tym aspektom zawdzięczamy to, że choć wina tworzone są z tych samych odmian uprawianych na tym samym obszarze, każde z nich odznacza się swoją unikalną, niemożliwą do podrobienia jakością – mówi Magdalena Bernat ze sklepu Amazis.net quality food & drinks
Ciepłe, słoneczne lato, łagodna zima i deszczowa jesień. Dodajmy do tego specyficzną, wyżynno-górzystą topografię terenu ze strefami o podwyższonej wilgotności i… winny sukces gwarantowany. Nie bez powodu aż 25 proc. hiszpańskich win powstaje właśnie w tej części Półwyspu Iberyjskiego.
Zdecydowanie tak! Miłośnicy dobrego wina znajdą tu wiele winnic, zarówno dużych, jak i małych, rodzinnych, produkujących nie więcej niż kilka dobrych etykiet. Wśród nich jest oczywiście słynna na cały świat Cava – pyszne wino musujące, produkowane tradycyjną metodą szampańską i – podobnie jak szampan – klasyfikowane ze względu na zawartość cukru. Dzięki temu można dobrać Cavę do praktycznie każdego posiłku, jak również pić ją samodzielnie w trakcie leniwych popołudni i wieczorów z przyjaciółmi.
W regionie znajduje się jednak wiele apelacji. Warto przybliżyć je na przykładzie katalońskiej winnicy Covides, z której trunki znajdują się w ofercie sklepu Amazis.net quality food&drinks. Jest to wiodący producent win, którego roczne zbiory wynoszą 24 mln kg winogron. Same uprawy, rozlokowane w 50 gminach, między Alt a Baix, Penedès i Garraf, obejmują 1,9 tys. ha powierzchni. Łącznie Covides ma trzy winnice: Sant Sadurní, S. Cugat Ses Garrigues i Vilafranca del Penedès.
Młode, witalne wino tworzone ze szczepu Merlot, charakteryzuje się głębokim, czerwonym kolorem oraz przyjemnie wytrawnym smakiem. Na podniebieniu zdecydowane, dobrze zbalansowane, ze słodkimi taninami. W nosie – pełne aromatycznych czerwonych owoców.
To świetny kompan do deski serów i wędlin. Polecane również do picia samodzielnie jako wstęp do biesiadowania.
Młode białe wino o charakterystycznych zielonkawych refleksach. Wyróżniają je aromaty przypominające białe kwiaty, przeplatane nutami owoców tropikalnych. Na podniebieniu jest świeże i zbalansowane.
Xarel·lo daje trwały posmak, dlatego świetnie pasuje do dań z białych mięs, dań rybnych, a także potraw z ryżu i miękkich serów.
Wina Covides można zakupić w sklepie Amazis quality food & drinks: www.wina.amazis.com.
Dodaj komentarz