Na przeziębienie, mdłości, poprawę koncentracji – najlepszy jest imbir. Ta roślina wywodząca się z Azji ma mnóstwo zalet. Warto po nią sięgać szczególnie zimą, bo znakomicie rozgrzewa.
W Polsce imbir do niedawna miał zastosowanie tylko, jako przyprawa w kuchni. Dodaje się go do pierników, pasztetu, flaków, drobiu. Z imbirem kojarzą się ciasteczka imbirowe i piwo. O tej porze roku imbir można kupić na każdym rynku i w sklepach warzywnych. Warto wykorzystać okazję i poznać nie tylko kulinarne zalety tej rośliny.
Za intensywny aromat imbiru odpowiada zingiberol, który jest składnikiem olejku eterycznego. Natomiast palący i gorzki smak roślina ta zawdzięcza substancjom żywicowym -gingerolowi i zinferonowi.
Powszechnie znane są właściwości rozgrzewające imbiru, dlatego warto dodawać go do herbaty. W okresie jesienno-zimowym taka mikstura rozgrzeje i pomoże uniknąć przeziębień. Imbir zawiera magnez, cynk i chrom, które skutecznie walczą z gorączką i dreszczami.
Ma właściwości przeciwzapalne, dlatego poleca się go także osobom cierpiącym na zapalenia stawów.
Roślina ta ułatwia trawienie, bowiem olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo – łagodząc nieprzyjemne wzdęcia.
Imbir poprawia koncentrację, zdolność zapamiętywania i wydajność umysłową. Z badań wynika także, że osoby które jedzą regularnie imbir są mniej narażone na chorobę Alzheimera, ponieważ imbir chroni komórki mózgowe przed zanikaniem.
Zawarty w imbirze olejek ma właściwości moczopędne. Roślina ta jest również składnikiem leków stosowanych w chorobie lokomocyjnej. Ze względu na właściwości odkażające i odświeżające pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej. Zmniejsza nudności po odstawieniu papierosów i pomaga oczyszczać organizm.
Olejek imbirowy jest wykorzystywany, jako baza do perfum. A także w preparatach wyszczuplających, ponieważ pobudza krążenie, walczy z cellulitem i przyspiesza spalanie tłuszczu.
W Azji stosowany jest jako afrodyzjak, ze względu na właściwości poprawiające krążenie krwi. Ale uwaga! Imbir rozrzedza krew, a więc nie mogą go stosować osoby biorące leki o takim działaniu. Działa podobnie, jak aspiryna, ale nie ma skutków ubocznych w postaci rozstroju żołądka.
Ze względu na właściwości drażniące powinny go unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na refluks żołądkowy.
Imbir to też genialny naturalny suplement Viagry
Imbir to cudowne warzywo/owoc na wiele dolegliwości