Orzechy nerkowca wyróżniają się wyjątkowym smakiem o lekko słodkiej nucie. Ceni się je za bogactwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiadają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą po nie sięgać osoby z cukrzycą oraz zaburzoną gospodarką węglowodanową.
Orzechy nerkowca pochodzą z Ameryki Południowej, ale obecnie ich największymi producentami są Wietnam, Indie, Wybrzeże Kości Słoniowej. Rosną na drzewie należącym do gatunku nanerczowatych. Do ich charakterystycznych cech zalicza się kształt przypominający nerkę. Proces związany z przygotowaniem surowca do bezpośredniego spożycia obejmuje wiele etapów. W pierwszej kolejności należy wyciągnąć orzech z łupiny oraz wysuszyć. Następnie pozbywa się skorupki. Na końcu orzechy zostają uprażone oraz ugotowane. W takiej postaci trafiają do paczek o różnej gramaturze, np. orzechy nerkowca 1 kg.
Orzechy nerkowca wyróżniają się kopalnią składników odżywczych. Zawierają m.in.
Oprócz witamin i minerałów surowiec charakteryzują się wysokim udziałem białka pomagającego w budowaniu masy mięśniowej. Dostarcza także jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszające ryzyko występowania hipercholesterolemii. Jak wynika z danych Polskiego Towarzystwa Lipodologicznego na schorzenia układu krążenie rokrocznie umiera około 20 milionów osób, a główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych są zaburzenia lipidowe. Orzechy nerkowca 1 kg stanowią zatem istotny element profilaktyki zdrowotnej.
Istnieją przypuszczenia, że produkty wspomagają obniżenie glukozy i insuliny we krwi na czczo. Takie wnioski wysnuła grupa badaczy pod kierownictwem Damavandi RD, która przez około 2 miesiące podawała pacjentom 30 g nerkowców. Warto również podkreślić, że nerkowce wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 15 IG. Mogą być więc spożywane przez cukrzyków i osoby cierpiące na insulinooporność.
Orzechy spożywa się samodzielnie lub jako składnik potraw. Dobrze smakują oblane gorzką czekoladą. Sprawdzają się również jako dodatek do deserów, tortów. Nadają się ponadto do lekkich sałatek oraz zup kremów. Często wykorzystuje się je jako masło orzechowe. Doskonale komponują się także w towarzystwie innych bakalii.
Nerkowiec cena – to temat, który zadaje sobie wiele osób. Warto jednak zainwestować w swoje zdrowie. Najlepiej wybierać orzechy pakowane próżniowo, aby mieć pewność, że są wolne od zanieczyszczeń. Można poszukać ciekawych ofert w sieci, np. w sklepie bee.pl. Na stronach internetowych kupisz orzechy o różnych gramaturach.
Źródła:
Warto dodać, że jak ktoś nie przepada za smakiem nerkowców to najlepszymi orzechami są orzechy włoskie, kolejne miejsce zajmują migdały, orzechy brazylijskie oraz pekan. Przy tym orzechy nerkowca są najmniej kaloryczne, zaś najbardziej kalorycznymi są orzechy pekan. Dziennie najlepiej jeść garść takiego miksu i należy raczej się nimi nie objadać bo są bardzo kaloryczne.