Menu
Preferencje kulinarne Polaków

Preferencje kulinarne Polaków – co jemy i ile płacimy w restauracjach?

Wyjście na miasto to okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi, zjedzenia smakowitego obiadu, podczas którego mamy okazję odkrycia nowych smaków. Jak pokazuje raport „Polska na Talerzu 2018”, coraz chętniej korzystamy z takich sposobności. Co jeszcze ciekawego wyniknęło z ostatnich badań? Zagłębiając się w lekturę, można poznać nasze krajowe preferencje np. jak wybieramy lokale, co jadamy i ile to nas kosztuje.

Ważne są dla nas więzi z innymi oraz zdanie naszych bliskich

Jak wynika z raportu, Polacy w jadaniu na mieście zwykle upatrują okazji do spotkań ze znajomymi – tak odpowiedziało aż 42% respondentów. Nieco mniej osób wskazało, że obiad poza domem to także sposobność do wypróbowania nowych, ciekawych smaków (37%). Lubimy spędzać czas wolny w gronie najbliższych, jak również cenimy sobie ich opinie. Rekomendacje rodziny i znajomych są dla znakomitej większości z nas (aż 69% odpowiadających) podstawą do wyboru lokalu gastronomicznego. Jeśli więc zastanawiamy się, gdzie znajduje się dobra restauracja w Gdańsku, to zwykle najpierw pytamy znajomych, a następnie zasięgamy opinii w serwisach społecznościowych – wchodząc na grupy zrzeszające osoby zamieszkujące Gdańsk czy Trójmiasto. W ten sposób znajdujemy modny lokal w centrum miasta lub np. cichą i sprzyjającą rodzinnym spotkaniom restaurację na osiedlu Łostowice – https://zacisze.gda.pl/.

Żyjemy szybko, dlatego dogodnie zlokalizowana restauracja w miejscu pracy i szkoły jest dla Polaków zachętą, by zjeść lunch poza domem. Restauratorzy wychodzą naprzeciw potrzebom klientów i często sytuują swoje lokale w miejscach, w których znajdują się np. sale konferencyjne. Dzień spędzony na przyswajaniu wiedzy bywa wyczerpujący, dlatego możliwość zjedzenia posiłku tam, gdzie są sale szkoleniowe jest dla uczestników wszelakich kursów bardzo atrakcyjna. 28% ankietowanych uznało to za duży atut, podobnie jak 22% respondentów wskazało, że posiłki jadane na mieście pozwalają oszczędzić czas.

Preferencje kulinarne Polaków

W jakich lokalach jadamy? Ile za to płacimy?

W czołówce preferowanych lokali są pizzerie (wskazane przez 69% osób), lokale z jedzeniem typu fast food (59%), jak również restauracje (53%). Najbardziej cenimy sobie rodzimą, polską kuchnię (co potwierdziło aż 79% respondentów), a w dalszej kolejności dania włoskie, arabskie i amerykańskie. Niemal jedna trzecia Polaków korzysta z usług lokali gastronomicznych 2 do 3 razy w miesiącu. W robocze dni tygodnia jesteśmy bardziej powściągliwi w wydawaniu pieniędzy na jedzenie poza domem – wydajemy średnio od 11 do 40 zł. W weekendy z kolei wydajemy nieco więcej – większość z nas przyznaje, że kolacja na mieście zwykle kosztuje od 21 do 70 złotych.

Przeprowadzone w 2018 roku badania o preferencjach kulinarnych Polaków potwierdzają, że jadanie poza domem to dla nas nie tylko oszczędność czasu i łatwość zjedzenia dobrego obiadu. To także doskonała okazja do poznawania świata (poprzez kosztowanie nowych potraw) oraz spędzania wolnego czasu tak, jak lubimy najbardziej – w gronie przyjaciół i rodziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2020