Menu
Dieta św. Hildegardy

Produkty stosowane w diecie św. Hildegardy

Dieta św. Hildegardy staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. I nic dziwnego, ponieważ mniszka udowadnia, że jedzenie może leczyć i poprawiać samopoczucie. Perspektywa osiągnięcia takich efektów skłoniła już tysiące osób do zrewolucjonizowania swoich codziennych nawyków żywieniowych. Chcesz dołączyć do tej grupy? W takim razie sprawdź jakie produkty warto włączyć do swojej diety.

Orkisz

Najważniejszym składnikiem hildegardowej diety jest orkisz. Zdaniem mniszki zboże to ma najlepszy wpływ na organizm człowieka. Jest bowiem łagodne, dobrze wpływa na krew i na ciało, a ponadto poprawia nastrój. Święta zalecała więc spożywanie orkiszu w każdej postaci. Współczesne badania potwierdzają, że orkisz ma wiele dobroczynnych właściwości: pomaga obniżyć cholesterol, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko powstawania niektórych nowotworów, a ponadto zawiera rodanid, czyli substancję działającą jak antybiotyk.

Zboże zalecane do spożycia przez średniowieczną mniszkę stanowi także źródło cennej fenyloalaniny, której deficyt może powodować chorobę Parkinsona. Teoria św. Hildegardy jakoby orkisz miał korzystnie wpływać na samopoczucie także ma swoje uzasadnienie we współczesnych badaniach. Zboże to zawiera bowiem trypofan nazywany „hormonem szczęścia”. To właśnie m.in. od poziomu tej substancji zależy nasz dobry nastrój. Jeżeli więc zamierzasz włączyć to dobroczynne zboże do swojej diety, zajrzyj na stronę: https://www.sklephildegarda.pl/, gdzie znajdziesz mąkę, makarony, wypieki i innego rodzaju produkty z pradawnych odmian orkiszu.

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne to drugi z trzech najbardziej wartościowych produktów, które wymieniała św. Hildegarda. Jej zdaniem owoce kasztanowca zwalczają w człowieku każdą słabość. Polecała je zwłaszcza dla wzmocnienia mózgu i zmniejszenia dolegliwości wątroby oraz trzustki. Dziś wiemy, że kasztany jadalne stanowią cenne źródło witaminy C i witamin z grupy B, lecytyny, magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Zawierają również przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia i zapobiegają rozwojowi chorób. Spożywanie kasztanów korzystnie wpływa na pamięć, układ krążenia i skórę. Kasztany jadalne mają uniwersalne zastosowanie. Można je jeść na surowo, ale także piec, dusić czy gotować. Wykorzystuje się je do sporządzania przetworów, zup, ciast, puddingów i chleba.

Koper włoski

Koper włoski to kolejny podstawowy składnik hildegardowej diety. Święta zalecała, by koper spożywać w każdej postaci i podkreślała, że wszystkie części tej rośliny(nasiona, bulwy oraz koperek) mają dobry wpływ na zdrowie. Koper jest łatwostrawny, oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i zawiera mnóstwo witamin. Koper włoski gwarantuje wiele pozytywnych efektów dla zdrowia, a ponadto wzbogaca walory smakowe potraw: zup, mięs, placuszków czy kotletów.

Jabłka i gruszki

Wśród owoców zalecanych do spożycia przez mniszkę z Bingen znajdują się m.in. gruszki i jabłka. Te pierwsze mają właściwości antyoksydacyjne i usuwają z żołądka szkodliwe substancje. Działają jeszcze skuteczniej w połączeniu z wszewłogą górską. Święta podkreślała jednak, że dobroczynne właściwości gruszek uwalniają się dopiero po ich ugotowaniu. Owoce spożywane na surowo mogą obciążyć żołądek. Z kolei jabłka są łagodne i dobrze wpływają na jelita, a ponadto regulują proces przemiany materii.

Seler, buraki, dynia

Ważne miejsce w jadłospisie św. Hildegardy zajmują warzywa. Do tych najbardziej wartościowych mniszka zalicza chociażby dynię, którą zdaniem świętej mogą spożywać zdrowi i chorzy. Dynia stanowi źródło B-karotenu, a także potasu, fosforu i wapnia. Hildegarda polecała również gotowane buraki na problemy z wrzodami i seler, który ma dostarczać organizmowi dobre soki.

Galgant i bertram

Galgant i bertram to ulubione przyprawy św. Hildegardy. Nie bez przyczyny. Święta ceniła je za szereg prozdrowotnych właściwości. Zacznijmy od galgantu. To roślina spokrewniona z imbirem. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a ponadto łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem, wrzodami żołądka, grypą i przeziębieniem. Natomiast bertram wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia nastrój.

Dobrze zbilansowana dieta to jeden z kluczowych czynników wpływających na zdrowie i odporność. Warto więc umieścić w swoim jadłospisie dobroczynne produkty polecane przez św. Hildegardę, których spożywanie przyczyni się do usprawnienia pracy całego organizmu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2021