empanadas

Przepis na empanadas – smażone latynoamerykańskie pierogi

Opublikowano: 8 października 2021

Czasami, zaskakujące jest jak odległe od siebie kultury mogą być do siebie w niektórych aspektach podobne, zachowując jednak pewną odmienność. Przykładem mogą być nasze pierogi oraz empanadas – z upodobaniem jedzone w całej praktycznie Ameryce Łacińskiej. Podobieństwem jest kształt empanadas i pierogów, natomiast odmiennością jest to, że nasze pierogi się gotuje, a empanadas smaży na głębokim oleju lub piecze. Choć nasze pierogi też można odsmażać…

Empanadas – co warto wiedzieć, od czego zacząć?

Empanadas pochodzą z Argentyny i stamtąd rozprzestrzeniły się po całej Ameryce Łacińskiej. Spośród dwóch sposobów przygotowania – smażenia na głębokim tłuszczu i pieczenia – ten drugi jest odrobinę zdrowszy, jednak ten pierwszy bardziej tradycyjny i częściej spotykany w miejscowych barach i restauracjach. To empanadas smażone na głębokim oleju mają ten charakterystyczny, wyjątkowy smak.

Tajemnica empanadas tkwi w cieście. Dobre ciasto powinno jednocześnie chrupiące i miękkie. Poza ciastem bardzo ważny jest farsz. Tutaj jedno z podobieństw do naszych pierogów – farsz może być przyrządzany wedle upodobań. Jednak z największym upodobaniem do środka empanadas dodaje się  mięso mielone, mięso szarpane, kiełbasę, ser, czarną lub czerwoną fasolę i platanos – duże, słodkie smażone banany. Ten przepis na empanadas przewiduje jako farsz mięso mielone wołowe duszone w maśle oraz wędzoną paprykę.

Jakie składniki potrzebne będą do przyrządzenia empanadas?

Składniki na empanadas należy podzielić na te, które są potrzebne do przyrządzenia ciasta i te, z których będziesz robić farsz. Poniższe składniki potrzebne będą do przygotowania około 30 empanadas. Powinno to zająć około godziny.

Składniki potrzebne na ciasto do empanadas:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 180 – 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do empanadas:

  • 450 g mielonej wołowiny,
  • 100 g masła,
  • 2 białe cebule,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżka stołowa oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem.

Jak przygotować empanadas krok po kroku?

Kostkę masła należy podzielić na dwie części. Jedną przeznaczysz do ciasta, a drugą do farszu. 

Przepis rozpoczyna się od zarobienia ciasta na empanadas. W rondelku należy lekko podgrzać (nie gotować, gdyż ma być jedynie ciepłe). Następnie należy wsypać mąkę i sól do miski, które trzeba wymieszać, a następnie dodać masło. Kolejny etap to miksowanie tego połączenia przez około 2 – 3 minuty. Teraz trzeba oddzielić żółtko od białka. Żółtko i lekko podgrzane mleko dodaje się do mąki. Bardzo ważna uwaga: zbyt gorące mleko może ściąć żółtko, a do tego nie możesz dopuścić. Następnie przez około 10 minut należy wszystko razem wyrabiać – aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz podziel ciasto na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.

W czasie, gdy ciasto jest w lodówce, przyszedł czas na przygotowanie farszu. W misce trzeba dobrze zmieszać mielone mięso, paprykę, kmin rzymski, oregano, sól oraz pieprz. Tak, by wszystko się dobrze ze sobą połączyło. Teraz trzeba poszatkować białą cebulę w drobną kostkę. Następnie trzeba wrzucić na patelnię drugą część masła i roztopić ją, ale by jej nie przypalić! Gdy masło jest już rozgrzane, należy dodać posiekaną cebulę i dusić ją w ciągu około 6 – 8 minut, do chwili aż będzie miękka. Gdy cebula jest już uduszona w maśle, dodaj przygotowane wcześniej mięso. Duś je w maśle na średnim ogniu w czasie mniej więcej 10 minut – do momentu aż będzie wyraźnie usmażone. Teraz zdejmij je z ognia i odstaw, by wystygło.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 – 200 stopni C. Gdy upłynie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość mniej więcej 2 mm. Następnie wykrawamy okręgi średnicy 10 cm. Ciasto, które zostanie ponownie zagnieć, rozwałkuj i wycinaj – do chwili, gdy zużyjesz całe ciasto. Kolejny etap to faszerowanie i sklejanie ciasta. Na każdym z okręgów układaj łyżką farszu, jednak by brzegi ciasta pozostały wolne. Teraz wysmaruj brzegi ciasta białkiem, które stanowi naturalny klej – złóż, dociśnij palcami i zagnieć widelcem. Teraz ułóż empanadas na blasze, którą wyłożyłeś wcześniej papierem do pieczenia. Teraz posmaruj empanadas żółtkiem.

Blachę włóż do piekarnika i piecz przez mniej więcej 22 – 25 minut do momentu aż empanadas uzyskają złoty kolor.

Smacznego – Marek Lont


Opiekacz do kanapek, czyli małe AGD, które warto mieć!

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Cascara
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy istnieje zdrowsza al...
Krzesła do Jadalni
Na pierwszy plan wysuwa się trend, który nie tyle robi wraże...
panele ścienne 3D
Lamele to najmodniejszy dodatek aranżacyjny, z pomocą któreg...
Tacki na grilla
Grillowanie w sezonie letnim to idealny sposób na prosty i s...
passata pomidorowa
Passata pomidorowa to popularny składnik wi...