empanadas

Przepis na empanadas – smażone latynoamerykańskie pierogi

Opublikowano: 8 października 2021

Czasami, zaskakujące jest jak odległe od siebie kultury mogą być do siebie w niektórych aspektach podobne, zachowując jednak pewną odmienność. Przykładem mogą być nasze pierogi oraz empanadas – z upodobaniem jedzone w całej praktycznie Ameryce Łacińskiej. Podobieństwem jest kształt empanadas i pierogów, natomiast odmiennością jest to, że nasze pierogi się gotuje, a empanadas smaży na głębokim oleju lub piecze. Choć nasze pierogi też można odsmażać…

Empanadas – co warto wiedzieć, od czego zacząć?

Empanadas pochodzą z Argentyny i stamtąd rozprzestrzeniły się po całej Ameryce Łacińskiej. Spośród dwóch sposobów przygotowania – smażenia na głębokim tłuszczu i pieczenia – ten drugi jest odrobinę zdrowszy, jednak ten pierwszy bardziej tradycyjny i częściej spotykany w miejscowych barach i restauracjach. To empanadas smażone na głębokim oleju mają ten charakterystyczny, wyjątkowy smak.

Tajemnica empanadas tkwi w cieście. Dobre ciasto powinno jednocześnie chrupiące i miękkie. Poza ciastem bardzo ważny jest farsz. Tutaj jedno z podobieństw do naszych pierogów – farsz może być przyrządzany wedle upodobań. Jednak z największym upodobaniem do środka empanadas dodaje się  mięso mielone, mięso szarpane, kiełbasę, ser, czarną lub czerwoną fasolę i platanos – duże, słodkie smażone banany. Ten przepis na empanadas przewiduje jako farsz mięso mielone wołowe duszone w maśle oraz wędzoną paprykę.

Jakie składniki potrzebne będą do przyrządzenia empanadas?

Składniki na empanadas należy podzielić na te, które są potrzebne do przyrządzenia ciasta i te, z których będziesz robić farsz. Poniższe składniki potrzebne będą do przygotowania około 30 empanadas. Powinno to zająć około godziny.

Składniki potrzebne na ciasto do empanadas:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 180 – 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do empanadas:

  • 450 g mielonej wołowiny,
  • 100 g masła,
  • 2 białe cebule,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżka stołowa oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem.

Jak przygotować empanadas krok po kroku?

Kostkę masła należy podzielić na dwie części. Jedną przeznaczysz do ciasta, a drugą do farszu. 

Przepis rozpoczyna się od zarobienia ciasta na empanadas. W rondelku należy lekko podgrzać (nie gotować, gdyż ma być jedynie ciepłe). Następnie należy wsypać mąkę i sól do miski, które trzeba wymieszać, a następnie dodać masło. Kolejny etap to miksowanie tego połączenia przez około 2 – 3 minuty. Teraz trzeba oddzielić żółtko od białka. Żółtko i lekko podgrzane mleko dodaje się do mąki. Bardzo ważna uwaga: zbyt gorące mleko może ściąć żółtko, a do tego nie możesz dopuścić. Następnie przez około 10 minut należy wszystko razem wyrabiać – aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz podziel ciasto na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.

W czasie, gdy ciasto jest w lodówce, przyszedł czas na przygotowanie farszu. W misce trzeba dobrze zmieszać mielone mięso, paprykę, kmin rzymski, oregano, sól oraz pieprz. Tak, by wszystko się dobrze ze sobą połączyło. Teraz trzeba poszatkować białą cebulę w drobną kostkę. Następnie trzeba wrzucić na patelnię drugą część masła i roztopić ją, ale by jej nie przypalić! Gdy masło jest już rozgrzane, należy dodać posiekaną cebulę i dusić ją w ciągu około 6 – 8 minut, do chwili aż będzie miękka. Gdy cebula jest już uduszona w maśle, dodaj przygotowane wcześniej mięso. Duś je w maśle na średnim ogniu w czasie mniej więcej 10 minut – do momentu aż będzie wyraźnie usmażone. Teraz zdejmij je z ognia i odstaw, by wystygło.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 – 200 stopni C. Gdy upłynie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość mniej więcej 2 mm. Następnie wykrawamy okręgi średnicy 10 cm. Ciasto, które zostanie ponownie zagnieć, rozwałkuj i wycinaj – do chwili, gdy zużyjesz całe ciasto. Kolejny etap to faszerowanie i sklejanie ciasta. Na każdym z okręgów układaj łyżką farszu, jednak by brzegi ciasta pozostały wolne. Teraz wysmaruj brzegi ciasta białkiem, które stanowi naturalny klej – złóż, dociśnij palcami i zagnieć widelcem. Teraz ułóż empanadas na blasze, którą wyłożyłeś wcześniej papierem do pieczenia. Teraz posmaruj empanadas żółtkiem.

Blachę włóż do piekarnika i piecz przez mniej więcej 22 – 25 minut do momentu aż empanadas uzyskają złoty kolor.

Smacznego – Marek Lont


Opiekacz do kanapek, czyli małe AGD, które warto mieć!

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
wyposażenie restauracji
Wyposażenie restauracji odgrywa niebagatelną rolę w...
Jak wybrać piekarnik
Wybór odpowiedniego piekarnika do...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...
SAKANA
Nie istnieje jeden przepis na sukces, każda restaura...
chlebek bananowy
Słuchajcie, w polskich domach pielęgnuje się od zaws...