masło orzechowe

Sposoby zastosowania masła orzechowego w kuchni

Opublikowano: 5 lipca 2021

Zróżnicowana dieta to podstawa, nie może zabraknąć w niej orzechów. Wybór jest ogromny, można przebierać w nerkowcach, orzechach laskowych lub włoskich, orzeszkach piniowych, pistacjach, orzechach makadamia, fistaszkach. Z wszystkich można zrobić wyśmienite i zdrowe masło orzechowe o szerokim zastosowaniu. Wystarczy dodać do niego kakao i miód, aby uzyskać wyborny krem czekoladowy a’la Nutella. Będzie to zdrowy zamiennik, legalna słodycz. Orzechy obfitują w witaminy, minerały, błonnik, kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Pasty orzechowe są wobec tego nie tylko smaczne, ale też pożywne i odżywcze.

Różne sposoby na wykorzystanie masła orzechowego

Masło orzechowe w kuchni to częsty widok, trudno odmówić sobie tego smakołyku. Pomimo tego, że jest ono kaloryczne, to nie trzeba byłoby objadać się nim w dużych ilościach każdego dnia, aby martwić się o przytycie. Masło z orzechów jest bardzo sycące i zwykle wystarczy zaledwie parę łyżeczek, aby pozbyć się głodu i poczuć pełną satysfakcję. Oczywiście są osoby, które wyjadają je prosto ze słoika, ale zwykle służy jako dodatek. Przykładową propozycją będą wafle ryżowe posmarowane masłem orzechowym z plasterkami świeżych owoców. Jest to niezwykle pożywne i zdrowe, a do tego niskokaloryczne. Wystarczy zjeść parę sztuk, aby poczuć się sytym. Owsianka z masłem orzechowym również będzie świetnym wyborem, na śniadanie sprawdzi się idealnie. Można ją przygotować z płatków owsianych lub z kaszy jaglanej. Bardzo pożywna będzie owsianka przygotowana z płatków orkiszowych, banana, masła orzechowego, mleka, jogurtu i odżywki białkowej o ulubionym smaku.

Smarowanie kanapek masłem orzechowym to codzienność wśród wielu Amerykanów, ale w Polsce również wiele osób sięga po taki smakołyk. Wspaniale pasuje do krakersów, herbatników czy pieczywa chrupkiego. Świetną przekąską będzie jogurt naturalny wymieszany z masłem orzechowym, czyli szybki deser, gdy pojawi się uczucie łaknienia. Z masła orzechowego można wyczarować pyszne lody, praliny, ciastka, muffinki, czekoladę. Świetne sprawdzi się jako dodatek do smoothie, szczególnie z bananami lub borówkami i mlekiem. Ciekawą opcją będzie też połączenie masła orzechowego z twarogiem. Można je wykorzystać do zrobienia pysznego nadzienia do naleśników lub omletów. Masło orzechowe pasuje też do warzyw i mięsa. Można zrobić z niego marynatę lub dressing do sałatki. Nie brakuje też przepisów na smakowite zupy z masłem orzechowym, dzięki czemu nawet niejadki się do nich przekonają i chętnie zjedzą. Zupy-krem to idealna opcja na każdą porę roku, lekkostrawna i zróżnicowana smakowo.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
pizza
Kuchnia włoska od lat cieszy się niesłabnącą popularnością n...
Herbaty w saszetkach
...
sushi
Japońska kuchnia zdobywa serca smakoszy na całym świecie, a...
lampy nad wyspę
Obecnie wraz z wzrastającą świadomością na temat zdrowego od...
Pizzeria Zielona Góra
Jesteśmy dumną pizzerią z Zielonej Góry, która słynie z dosk...