Masło orzechowe

Sposoby zastosowania masła orzechowego w kuchni

Opublikowano: 29 czerwca 2021

Zamiast sięgać po wysoko przetworzone słodycze nafaszerowane rafinowanym cukrem i utwardzonymi tłuszczami trans, zdecydowanie lepiej będzie postawić na naturalne smakołyki. Do smarowania kanapek i nie tylko sprawdzą się pasty orzechowe, można też zrobić z masła orzechowego sos do sałatki czy nadzienie do naleśników. Świetnie nada się ono do zrobienia czekoladek czy ciasteczek. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego warto poeksperymentować w kuchni z różnymi smakami, bo efekt końcowy może mocno zaskoczyć, oczywiście pozytywnie. Masło orzechowe można kupić gotowe lub wykonać samodzielnie, potrzebny będzie tylko blender, czyli jeden z podstawowych sprzętów kuchennych.

Masło orzechowe w kuchni zawsze mile widziane – do czego można je wykorzystać?

Orzechy to świetna przekąska, przyjemne chrupiąca. Można z nich zrobić też masło orzechowe i wykorzystać na wiele sposobów. Jest to uniwersalny składnik, za pomocą którego wyczaruje się dania zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Świetną opcją będzie owsianka z masłem orzechowym, na śniadanie sprawdzi się idealnie. Warto przywitać nowy dzień ciepłym, smacznym i sycącym posiłkiem, aby mieć dużo energii przez następne kilka godzin. Nie trzeba nawet niczego gotować, wystarczy wcześniej zalać płatki błyskawiczne wodą, dzięki czemu napęcznieją i będą gotowe do spożycia. Płatki można też zastąpić kaszą gryczaną, kuskusem czy kaszą jęczmienną. Do tego wystarczy dodać swoje ulubione dodatki: owoce (zarówno świeże, jak i suszone), kakao, wiórki kokosowe, sezam, pestki słonecznika czy dyni. Rewelacyjnie smakować będą naleśniki z masłem orzechowym. Do ich przygotowania potrzebna będzie mąka, jajka, szczypta cukru i soli, mleko, olej, masło orzechowe. Naleśniki można podawać na słodko z owocami czy jogurtem lub w wersji wytrawnej (kurczak plus warzywa).

Pożywnym posiłkiem będzie omlet z masłem orzechowym, który robi się bardzo szybko. Potrzebne będą jajka, otręby, dojrzały banan, olej do smażenia i świeże owoce czy konfitura jako nadzienie. Wyborne będą bez wątpienia ciasteczka z masła orzechowego, które można wykonać nawet bez użycia mąki. Wystarczy mieć masło orzechowe z kawałkami orzechów, brązowy cukier, jajko, płatki owsiane i sodę oczyszczoną. Ciekawą opcją będzie bez wątpienia zupa z batatów z dodatkiem masła orzechowego. Można ją przygotować z wywaru warzywnego z batatami, następnie zblendować z nerkowcami i przyprawić na ostro. Pasta z masła orzechowego nie musi być na słodko, można zrobić ją wersji w pikantnej, dzięki czemu będzie świetnie pasować do mięs i warzyw. Unikalny smak otrzyma się z połączenia masła orzechowego z cytryną, ostrą papryczką chili, miodem, olejem lnianym, octem jabłkowym, czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Cascara
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy istnieje zdrowsza al...
Krzesła do Jadalni
Na pierwszy plan wysuwa się trend, który nie tyle robi wraże...
panele ścienne 3D
Lamele to najmodniejszy dodatek aranżacyjny, z pomocą któreg...
płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest urządzeniem grzewczym, posiada...
Jak urządzić ponadczasową jadalnię? Używaj drewnianych mebli...