Masło orzechowe

Sposoby zastosowania masła orzechowego w kuchni

Opublikowano: 29 czerwca 2021

Zamiast sięgać po wysoko przetworzone słodycze nafaszerowane rafinowanym cukrem i utwardzonymi tłuszczami trans, zdecydowanie lepiej będzie postawić na naturalne smakołyki. Do smarowania kanapek i nie tylko sprawdzą się pasty orzechowe, można też zrobić z masła orzechowego sos do sałatki czy nadzienie do naleśników. Świetnie nada się ono do zrobienia czekoladek czy ciasteczek. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego warto poeksperymentować w kuchni z różnymi smakami, bo efekt końcowy może mocno zaskoczyć, oczywiście pozytywnie. Masło orzechowe można kupić gotowe lub wykonać samodzielnie, potrzebny będzie tylko blender, czyli jeden z podstawowych sprzętów kuchennych.

Masło orzechowe w kuchni zawsze mile widziane – do czego można je wykorzystać?

Orzechy to świetna przekąska, przyjemne chrupiąca. Można z nich zrobić też masło orzechowe i wykorzystać na wiele sposobów. Jest to uniwersalny składnik, za pomocą którego wyczaruje się dania zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Świetną opcją będzie owsianka z masłem orzechowym, na śniadanie sprawdzi się idealnie. Warto przywitać nowy dzień ciepłym, smacznym i sycącym posiłkiem, aby mieć dużo energii przez następne kilka godzin. Nie trzeba nawet niczego gotować, wystarczy wcześniej zalać płatki błyskawiczne wodą, dzięki czemu napęcznieją i będą gotowe do spożycia. Płatki można też zastąpić kaszą gryczaną, kuskusem czy kaszą jęczmienną. Do tego wystarczy dodać swoje ulubione dodatki: owoce (zarówno świeże, jak i suszone), kakao, wiórki kokosowe, sezam, pestki słonecznika czy dyni. Rewelacyjnie smakować będą naleśniki z masłem orzechowym. Do ich przygotowania potrzebna będzie mąka, jajka, szczypta cukru i soli, mleko, olej, masło orzechowe. Naleśniki można podawać na słodko z owocami czy jogurtem lub w wersji wytrawnej (kurczak plus warzywa).

Pożywnym posiłkiem będzie omlet z masłem orzechowym, który robi się bardzo szybko. Potrzebne będą jajka, otręby, dojrzały banan, olej do smażenia i świeże owoce czy konfitura jako nadzienie. Wyborne będą bez wątpienia ciasteczka z masła orzechowego, które można wykonać nawet bez użycia mąki. Wystarczy mieć masło orzechowe z kawałkami orzechów, brązowy cukier, jajko, płatki owsiane i sodę oczyszczoną. Ciekawą opcją będzie bez wątpienia zupa z batatów z dodatkiem masła orzechowego. Można ją przygotować z wywaru warzywnego z batatami, następnie zblendować z nerkowcami i przyprawić na ostro. Pasta z masła orzechowego nie musi być na słodko, można zrobić ją wersji w pikantnej, dzięki czemu będzie świetnie pasować do mięs i warzyw. Unikalny smak otrzyma się z połączenia masła orzechowego z cytryną, ostrą papryczką chili, miodem, olejem lnianym, octem jabłkowym, czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
wyposażenie restauracji
Wyposażenie restauracji odgrywa niebagatelną rolę w...
Jak wybrać piekarnik
Wybór odpowiedniego piekarnika do...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...
SAKANA
Nie istnieje jeden przepis na sukces, każda restaura...
chlebek bananowy
Słuchajcie, w polskich domach pielęgnuje się od zaws...