Menu
dolegliwości żołądkowe

Typowe dolegliwości żołądkowe

Dolegliwości żołądkowe to jedne z najczęściej zgłaszanych przez pacjentów schorzeń dotyczących przewodu pokarmowego. Mogą mieć związek z toczącą się chorobą bądź występować wyłącznie objawowo. Bardzo często występują z powodu nieprawidłowego trybu życia i złej diety. W tym przypadku można je całkowicie wyeliminować poprzez zmianę swoich nawyków np. żywieniowych. Natomiast gdy tło choroby stanowi poważna dolegliwość, konieczne może być leczenie farmakologiczne lub interwencja chirurgiczna.

Choroba wrzodowa żołądka

Choroba wrzodowa żołądka polega na występowaniu ubytków w obrębie błony śluzowej żołądka połączonych ze stanem zapalnym i ograniczoną martwicą. Taki rodzaj zmian nosi nazwę wrzodów trawiennych i występuje najczęściej w obrębie odźwiernika i kąta żołądka. Najczęstszą przyczyną jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori oraz przewlekłe przyjmowanie leków z grupy NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne). Poza tym dużą rolę w ich powstawaniu odgrywają czynniki genetyczne oraz palenie tytoniu. Jednym z podstawowych objawów jest piekący ból w obrębie nadbrzusza, ból występujący na czczo oraz ustępujący po spożyciu pokarmu lub po przyjęciu leków hamujących wydzielanie kwasu solnego ze ścian żołądka. Choroba wrzodowa żołądka niesie za sobą szereg różnych powikłań, dlatego powinna być szybko diagnozowana i skutecznie leczona. Do leczenia stosuje się inhibitory pompy protonowej (np. omeprazol, pantoprazol) oraz H2-blokery (np. ranitydyna). W celu wyeliminowania zakażenia Helicobater pylori można również sięgnąć po antybiotyki.

Dyspepsja

Dyspepsja, zwana niestrawnością, charakteryzuje się trwałym i długotrwającym bólem w nadbrzuszu, szybkim osiąganiem sytości w trakcie spożywania posiłku oraz poposiłkowym uczuciem pełności. Wśród przyczyn dyspepsji mogą znaleźć się określone choroby np. choroba wrzodowa żołądka, choroba refluksowa przełyku czy rak żołądka. Jednak w zdecydowanej większości wynika z nieodpowiedniego żywienia oraz przyjmowania nadmiernej ilości środków farmakologicznych. W zapobieganiu niestrawności może pomóc zmiana nawyków żywieniowych i trybu życia. Należy spożywać od 3 do 5 niewielkich posiłków dziennie, które powinny być przyjmowane bez pośpiechu. Zaleca się unikania pożywienia i napojów, które nasilają objawy, np. tłustych potraw, ostrych przypraw i alkoholu. Ulgę mogą przynieść preparaty hamujące wydzielanie kwasu solnego (np. omeprazol), leki pobudzające perystaltykę przewodu pokarmowego (np. itopryd), leki rozkurczające (np. papaweryna) oraz kiedy nagle występuje dyspepsja Iberogast będzie dobrym rozwiązaniem.

Odbijanie

Odbijanie to fizjologiczny proces, który polega na usunięciu w nadmiarze zgromadzonego powietrza z żołądka. Każdorazowo podczas spożywania posiłku razem z kęsem pokarmowym do żołądka wtłaczana jest pewna ilość powietrza. Gromadzi się go tam tym więcej, im posiłek jest obfitszy i szybciej spożywany. Czasami nadmierne odbijanie może martwić, jednak nie ma w tym nic niepokojącego. Wystarczy regularnie i w spokoju spożywać małe posiłki oraz unikać napojów gazowanych. Zdarza się też, że zwiększoną ilość gazów w żołądku mają osoby cierpiące na schorzenia nerwicowe. Natomiast jeżeli istnieje przesłanka co do istnienia choroby żołądka, której objawem jest odbijanie, można wykonać badanie kontrastowe przewodu pokarmowego lub gastroskopię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2023