Dla Chrześcijan najważniejszym świętem w roku jest Wielkanoc. W Hiszpanii jest ono obchodzone wyjątkowo uroczyście – podczas licznych procesji. Semana Santa – czyli Wielki Tydzień – przyciąga nie tylko mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego, ale i turystów z całego świata. Spokojne na co dzień malownicze uliczki zalewa tłum ludzi pragnących wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Najbardziej okazale i widowiskowo Święta Wielkiej Nocy obchodzone są w Andaluzji, a szczególnie w Maladze. To właśnie tu w pochodach organizowanych przez bractwa – cofradias penitenciales lub hermandades – uczestniczy Antonio Banderas. Malaga jest jego rodzinnym miastem – aktor niejednokrotnie wspominał, że branie w nich udziału uważa za najważniejszą rolę swojego życia. Wspomniane już bractwa są federacjami koncentrującymi się wokół parafii. Do ich zadań należy organizacja pochodów, podczas których niesiona jest platforma z figurą płaczącej Matki Boskiej oraz scenami przedstawiającymi mękę Chrystusa.
Znajdujące się na nich figury przystrojone są morzem kwiatów i oświetlone dziesiątkami świec. Do tego bogate zdobienia i ręcznie szyte baldachimy w kolorze danego bractwa (każde posiada swój unikalny kolor szat identyfikujący je z daną parafią). Figury maryjne niesione na platformach są często bezcennymi dziełami sztuki pamietającymi nawet czasy średniowieczne.
Jej dźwięki słychać już z oddali, zanim w zasięgu wzroku pojawią się członkowie korowodu. Za orkiestrą idą zakapturzeni pokutnicy – nazarenos. Ich ciała zakryte są szatami, a twarz zasłania zakończony stożkiem kaptur, w którym wycięte są jedynie dziury na oczy. Strój ten pochodzi z czasów Inkwizycji – postacie wyglądają dość mrocznie. Każdy pokutnik ma wyznaczoną swoją rolę w korowodzie. Idą równo, jak na defiladzie, niosąc 1,5–2-metrowe gromnice, krzyże oraz różnego rodzaju artefakty należące do danej parafii.
Mieszkańcy na czas pochodów biorą wolne w pracy, a instytucje państwowe działają tylko do godzin przedpołudniowych. Jest to również moment, w którym w cukierniach pojawia się spożywany tylko w okresie Wielkiego Tygodnia przysmak torrija. Jest to kromka chleba maczana w mleku, z dodatkiem cynamonu i soku z cytryny, zanurzona w jajku i smażona na głębokim tłuszczu – tradycja tego wielkopostnego dania sięga XV wieku.
Wielkanoc w Hiszpanii odbiega zupełnie od Polskiej tradycji. Jest kolorowa, gwarna, choć momentami również bardzo mistyczna – buduje wyjątkowy niepowtarzalny klimat, dlatego wzbudza tak wielkie zainteresowanie ludzi z całego świata.
Zdj. materiały własne, pixabay
Dodaj komentarz