Witamina C – dlaczego jest tak ważna i jak należy ją dawkować

Opublikowano: 4 października 2018

Zbilansowana dieta i aktywny tryb życia zmniejszają prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych i są gwarancją lepszego samopoczucia. Czasami jednak, w natłoku codziennych obowiązków, wiele osób zapomina o tym, by wraz z pożywieniem dostarczać organizmowi wystarczającą ilość witamin i minerałów, dlatego też warto mieć w domowej apteczce witaminy w formie kapsułek lub syropów. W tym artykule znajdziesz przydatne informacje o witaminie C – jej roli w organizmie, występowaniu oraz zalecanej dziennej dawce.

Witamina C – rola w organizmie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, w znacznym stopniu przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobory mogą mieć wiele nieprzyjemnych skutków. Dlatego trzeba zadbać o jej właściwe dawkowanie, niezależnie od wieku. Witamina uczestniczy w procesie tworzenia się tkanki łącznej, a powstający m.in. dzięki niej kolagen odpowiada za młody wygląd skóry. Witamina C jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków, przeznaczonych do cery zmęczonej, ze zmarszczkami i przebarwieniami. Kwas askorbinowy pozytywnie wpływa m.in. na układ krwionośny – uszczelnia naczynia, co przyczynia się do szybszego gojenia ran i siniaków, zahamowania krwotoków oraz do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia miażdżycy. Witamina C także znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Wiele osób sięga po nią nie tylko w okresie wzmożonego wysiłku i przeziębień i zachorowań na grypę, ale także wtedy, gdy wirus już zaatakował organizm.

W jakich artykułach spożywczych można ją znaleźć

Wśród owoców, produktami bogatymi w witaminę C są cytryny i porzeczki, a także jabłka antonówki.  Duże jej ilości znajdują się także w papryce, różnych odmianach kapusty, pomidorach, ziemniakach, chrzanie, brukselce i natce pietruszki.  Najwięcej witaminy C jest jednak zawarte w roślinach, których nie spożywa się na co dzień, a z których wyciągi są dodawane do różnych syropów i naparów. Jest to acerola, jagody camu camu, rokitnik oraz dzika róża. Według badań specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia,  zalecana dzienna dawka witaminy C to odpowiednio:

  • 40-50 mg dziennie u dzieci,
  • 75 mg dziennie u kobiet
  • 90 mg dziennie u mężczyzn.

Organizm człowieka nie potrafi jej samodzielnie syntezować, dlatego należy ją dostarczać z pożywieniem lub w formie suplementów. Przyjmowanie kwasu askorbinowego w tabletkach  jest o tyle proste, że można łatwo zmierzyć jej ilość, a więc i sprawdzić, czy pokrywa ona dzienne zapotrzebowanie. Nie jest to tak łatwe w przypadku artykułów spożywczych, w których zawartość witaminy jest ilością przybliżoną (przykładowo, np. 100 g czarnej porzeczki zawiera 177 mg kwasu askorbinowego, a w 100 g cytryny jest go 50-80 mg).

Poza przyjmowaniem witaminy C w czystej formie, można pić syropy (np. www.pelafen.pl ), posiadające w składzie także inne, dobroczynne dla organizmu substancje.

artykuł sponsorowany

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
przeciwwskazania do stosowania medycznej marihuany
Marihuana lecznicza to temat, który budzi w...
Alergie
Porządki sezonowe to idealna okazja, aby nie tylko odświeżyć...
Siwienie włosów
Siwienie włosów to naturalny proces, podczas którego nasze w...
brak snu
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia jest coraz...
Dieta śródziemnomorska
Pewnie słyszałeś o diecie śródziemnomorskiej, która kładzie...