Witamina C – dlaczego jest tak ważna i jak należy ją dawkować
Zbilansowana dieta i aktywny tryb życia zmniejszają prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych i są gwarancją lepszego samopoczucia. Czasami jednak, w natłoku codziennych obowiązków, wiele osób zapomina o tym, by wraz z pożywieniem dostarczać organizmowi wystarczającą ilość witamin i minerałów, dlatego też warto mieć w domowej apteczce witaminy w formie kapsułek lub syropów. W tym artykule znajdziesz przydatne informacje o witaminie C – jej roli w organizmie, występowaniu oraz zalecanej dziennej dawce.
Witamina C – rola w organizmie
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, w znacznym stopniu przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobory mogą mieć wiele nieprzyjemnych skutków. Dlatego trzeba zadbać o jej właściwe dawkowanie, niezależnie od wieku. Witamina uczestniczy w procesie tworzenia się tkanki łącznej, a powstający m.in. dzięki niej kolagen odpowiada za młody wygląd skóry. Witamina C jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków, przeznaczonych do cery zmęczonej, ze zmarszczkami i przebarwieniami. Kwas askorbinowy pozytywnie wpływa m.in. na układ krwionośny – uszczelnia naczynia, co przyczynia się do szybszego gojenia ran i siniaków, zahamowania krwotoków oraz do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia miażdżycy. Witamina C także znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Wiele osób sięga po nią nie tylko w okresie wzmożonego wysiłku i przeziębień i zachorowań na grypę, ale także wtedy, gdy wirus już zaatakował organizm.
W jakich artykułach spożywczych można ją znaleźć
Wśród owoców, produktami bogatymi w witaminę C są cytryny i porzeczki, a także jabłka antonówki. Duże jej ilości znajdują się także w papryce, różnych odmianach kapusty, pomidorach, ziemniakach, chrzanie, brukselce i natce pietruszki. Najwięcej witaminy C jest jednak zawarte w roślinach, których nie spożywa się na co dzień, a z których wyciągi są dodawane do różnych syropów i naparów. Jest to acerola, jagody camu camu, rokitnik oraz dzika róża. Według badań specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecana dzienna dawka witaminy C to odpowiednio:
- 40-50 mg dziennie u dzieci,
- 75 mg dziennie u kobiet
- 90 mg dziennie u mężczyzn.
Organizm człowieka nie potrafi jej samodzielnie syntezować, dlatego należy ją dostarczać z pożywieniem lub w formie suplementów. Przyjmowanie kwasu askorbinowego w tabletkach jest o tyle proste, że można łatwo zmierzyć jej ilość, a więc i sprawdzić, czy pokrywa ona dzienne zapotrzebowanie. Nie jest to tak łatwe w przypadku artykułów spożywczych, w których zawartość witaminy jest ilością przybliżoną (przykładowo, np. 100 g czarnej porzeczki zawiera 177 mg kwasu askorbinowego, a w 100 g cytryny jest go 50-80 mg).
Poza przyjmowaniem witaminy C w czystej formie, można pić syropy (np. www.pelafen.pl ), posiadające w składzie także inne, dobroczynne dla organizmu substancje.
artykuł sponsorowany
Dodaj komentarz