Na rynku suplementów dla sportowców mamy sporo produktów, a dużą grupę pośród nich stanowią odżywki białkowe. Początki wsparcia białkiem mogą być trudne już na etapie wyboru odpowiedniego produktu – zobacz, czym różnią się między sobą koncentraty, izolaty i hydrolizaty białka serwatkowego.
Białko jest ważnym składnikiem naszej diety, ponieważ stanowi podstawowy materiał budulcowy organizmu. Przekonaj się, czy powinieneś rozpocząć przyjmowanie białka serwatkowego w formie odżywki i czy odpowiednie będą dla Ciebie WPC – koncentraty białek serwatkowych.
Jak już wspomniano – białko jest podstawowym budulcem organizmu, z tkanką mięśniową na czele. Bez odpowiedniej podaży białka trudno o wzrost masy mięśniowej, choćbyśmy każdego dnia zawzięcie trenowali na siłowni.
Choć w teorii możemy uzupełniać białko odpowiednio zbilansowaną dietą, w praktyce może być to niewystarczające. Dlaczego?
Po pierwsze: jeśli potrzebujemy dostarczać białko do organizmu podczas treningu lub tuż po nim, wypicie kilku łyków odżywki białkowej będzie dużo łatwiejsze niż spożycie wysokobiałkowego posiłku między bieżnią a atlasem treningowym.
Po drugie: wyliczenie odpowiedniej ilości białka w posiłku zajmuje sporo czasu, którego z uwagi na rodzinne i zawodowe zobowiązania mamy dziś jak na lekarstwo.
Po trzecie: jesteśmy tylko ludźmi i możemy po prostu nie mieć ochoty na dany posiłek w konkretnym dniu.
Odżywki białkowe są więc oczywistym wyborem dla osób trenujących (przede wszystkim sporty siłowe czy sylwetkowe, ale nie tylko). Łatwość podania, wysoka przyswajalność, różne smaki – wszystko przemawia na korzyść białek serwatkowych w proszku. A sportowcy dbają o odpowiednią podaż białka z uwagi na chęć zwiększenia masy mięśniowej i osiągnięcia satysfakcjonujących efektów treningowych.
Dostępne na rynku odżywki białkowe występują w różnych formach. WPC, czyli koncentraty białka serwatkowego, to najpopularniejsze suplementy – a to głównie ze względu na ich cenę i smak. Koncentraty białka serwatkowego zawierają mniej białka niż izolaty czy hydrolizaty, co nie musi przemawiać na ich niekorzyść – są intuicyjnym wyborem osób dopiero zaczynających przygodę z treningiem i odpowiednim dla aktywnych odżywianiem organizmu.
Porównując jednak krótko izolaty, hydrolizaty i koncentraty białka serwatkowego, można wyłuskać kilka najważniejszych informacji:
Czy już wiesz, który rodzaj białka będzie dla Ciebie idealny?
Dodaj komentarz