odżywka białkowa

WPC – u kogo sprawdzi się ten rodzaj odżywki białkowej?

Opublikowano: 18 grudnia 2022

Na rynku suplementów dla sportowców mamy sporo produktów, a dużą grupę pośród nich stanowią odżywki białkowe. Początki wsparcia białkiem mogą być trudne już na etapie wyboru odpowiedniego produktu – zobacz, czym różnią się między sobą koncentraty, izolaty i hydrolizaty białka serwatkowego.

Białko jest ważnym składnikiem naszej diety, ponieważ stanowi podstawowy materiał budulcowy organizmu. Przekonaj się, czy powinieneś rozpocząć przyjmowanie białka serwatkowego w formie odżywki i czy odpowiednie będą dla Ciebie WPC – koncentraty białek serwatkowych.

Dlaczego sportowcy spożywają białko?

Jak już wspomniano – białko jest podstawowym budulcem organizmu, z tkanką mięśniową na czele. Bez odpowiedniej podaży białka trudno o wzrost masy mięśniowej, choćbyśmy każdego dnia zawzięcie trenowali na siłowni.

Choć w teorii możemy uzupełniać białko odpowiednio zbilansowaną dietą, w praktyce może być to niewystarczające. Dlaczego?

Po pierwsze: jeśli potrzebujemy dostarczać białko do organizmu podczas treningu lub tuż po nim, wypicie kilku łyków odżywki białkowej będzie dużo łatwiejsze niż spożycie wysokobiałkowego posiłku między bieżnią a atlasem treningowym.

Po drugie: wyliczenie odpowiedniej ilości białka w posiłku zajmuje sporo czasu, którego z uwagi na rodzinne i zawodowe zobowiązania mamy dziś jak na lekarstwo.

Po trzecie: jesteśmy tylko ludźmi i możemy po prostu nie mieć ochoty na dany posiłek w konkretnym dniu.

Odżywki białkowe są więc oczywistym wyborem dla osób trenujących (przede wszystkim sporty siłowe czy sylwetkowe, ale nie tylko). Łatwość podania, wysoka przyswajalność, różne smaki – wszystko przemawia na korzyść białek serwatkowych w proszku. A sportowcy dbają o odpowiednią podaż białka z uwagi na chęć zwiększenia masy mięśniowej i osiągnięcia satysfakcjonujących efektów treningowych.

Koncentrat białka serwatkowego czy inna forma białka?

Dostępne na rynku odżywki białkowe występują w różnych formach. WPC, czyli koncentraty białka serwatkowego, to najpopularniejsze suplementy – a to głównie ze względu na ich cenę i smak. Koncentraty białka serwatkowego zawierają mniej białka niż izolaty czy hydrolizaty, co nie musi przemawiać na ich niekorzyść – są intuicyjnym wyborem osób dopiero zaczynających przygodę z treningiem i odpowiednim dla aktywnych odżywianiem organizmu.

Porównując jednak krótko izolaty, hydrolizaty i koncentraty białka serwatkowego, można wyłuskać kilka najważniejszych informacji:

  • WPC (koncentraty białek serwatkowych) są najtańsze, mają niższą zawartość białka, przyjemniejszy smak, ale dłużej je metabolizujemy – polecane są osobom bez dolegliwości ze strony układu pokarmowego, alergii czy nietolerancji laktozy.
  • Izolaty białek serwatkowych są nieco droższe, szybciej przyswajalne, ale ich smak nie każdemu odpowiada. Mają też większą zawartość białka w porównaniu do koncentratów.
  • Hydrolizaty są najdroższe, zawartość białka w preparacie mają podobną do izolatów lub wyższą, najszybciej się przyswajają. Polecane są osobom nietolerującym laktozy czy z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Czy już wiesz, który rodzaj białka będzie dla Ciebie idealny?

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Soczewki kontaktowe
Wybór odpowiednich soczewek kontaktowych jest kluczowym aspe...
batonik białkowy
Jakość odżywiania jest gwarantem dobrego samopoczucia, mocne...
Pasta z orzechów laskowych
Pasta z orzechów laskowych ma ogromny potencjał zdro...
aktywność fizyczna
Dni stają się coraz dłuższe, zza chmur odważniej wychyla się...
antykoncepcja hormonalna
W ostatnich dekadach antykoncepcja hormonalna stała się jedn...