XIV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Opublikowano: 5 lutego 2019

W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa***  SPA & RESORT w Augustowie  odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie ,Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe : pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino ( i dowolnych składników ) drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów ( i dowolnych składników ).Obowiązkowo ekipy użyją także  przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.

 

Jury profesjonalne degustacyjne : Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne : Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.

  1. Restauracja Zielona Górka- Pabianice

Dawid Pluta

Jędrzej Lewandowski

  1. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem

Iwona Tomasiak

Teresa Salamon

  1. Restauracja Bistro Rój – Warszawa

Przemysław Łyszkowski

Przemysław Błaszczyk

  1. Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn

Tomasz Ptak

Bartłomiej Gniazdowski

  1. Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz

Sebastian Szynkiewicz

Patrycja Reichm

 

  1. Restauracja Oleska 102 – Opole

Szymon Szendlak

Tomasz Karoń

  1. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków

Mateusz Guzik

Rafał Tobiasz

  1. Hotel Restauracja Piano- Lublin

Piotr Huszcz

Paweł Gałecki

  1. Restauracja Scandale Royal – Kraków

Tobiasz Dziura

Łukasz Niziński

  • Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa

Tomasz Kowal

Kamil Miszczyk

  • Restauracja Ed Red – Warszawa

Bartosz Biały

Łukasz Kostrzewski

  • Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok

Angelo Colombo

Mateusz Nienałtowski

  • Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań

Roman Serdiuk

Grzegorz Elsner

 

W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.

  1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
  2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
  3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
  4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
  5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
  6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba

Gwiazdy przygotują doroczny jury jedno danie- makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.

Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz- Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz  Krzysztof Remiszewski- Dyrektor Food Service marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.

 

 

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Linea
Nowość na polskim rynku – czas poznać nowy sklep internetowy...
Pasta z orzechów laskowych
Pasta z orzechów laskowych ma ogromny potencjał zdro...
wyposażenie restauracji
Wyposażenie restauracji odgrywa niebagatelną rolę w...
Jak wybrać piekarnik
Wybór odpowiedniego piekarnika do...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...