potrawy z dyni

Zakochaj się w dyni – potrawy z dyni

Opublikowano: 21 października 2017

Wydrążona, z wyszczerbionymi zębami, podświetlona od środka – kojarzy się głównie z Halloween. Zanim przygotujemy z niej świąteczne straszydło, warto wykorzystać jej cenne właściwości pokarmowe.  

Dynia należy do warzyw z rodziny dyniowatych, jak m.in. kabaczek i cukinia. Jednak chyba najmniej z tej trójki jest ceniona w Polsce, a szkoda, bo to doskonałe źródło beta-karotenu oraz witaminy E, czyli przeciwutleniaczy, które są niezastąpioną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Czy warto spożywać potrawy z dyni?

Dynia polecana jest osobom dbającym o dietę.

W 100 gramach miąższu znajduje się zaledwie 28 kalorii. Do tego dynia zawiera błonnik, który daje uczucie sytości. Dietetycy radzą zjeść na obiad zupę z dyni lub risotto z dynią, a o podjadaniu do wieczora można zapomnieć.

Dynia pomaga zachować dobry wzrok i piękną skórę. A to dzięki zawartości witaminy A, która jest niezbędna w procesie dobrego widzenia oraz beta-karotenu, chroniącego tkani przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Duet ten poprawia także koloryt skóry. Natomiast zawarte w dyni witaminy C i E pomagają skutecznie walczyć ze zmarszczkami.

Dynia wzmacnia układ odpornościowy.

Warzywo to jest bogate w cynk i wspomnianą już witaminę C – oba te składniki mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Do tego beta-karoten łagodzi procesy zapalne i ogranicza objawy przeziębienia. Dynia jest więc idealnym warzywem na jesień!

Dynia pomaga walczyć z chorobami cywilizacyjnymi.

Beta-karoten, jako silny przeciwutleniacz może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi, natomiast zawartość cynku zapobiega rozwojowi raka prostaty. Prowadzone były też badania dotyczące wpływu spożywania dyni i rozwoju raka płuc u palaczy. Okazało się, że osoby stroniące od jedzenia dyni, były dwukrotnie częściej narażone na zachorowanie, niż te lubiące to warzywo w swojej diecie.

Dynia pomaga sprawnie funkcjonować sercu i mięśniom.

Dzieje się tak za sprawą potasu. W 100 gramach dyni znajduje sie 278 mg potasu, który wspólnie z magnezem i wapniem reguluje kurczliwość mięśni serca. Potas reguluje także pracę mięśni.

Dynia zapobiega rozwojowi osteoporozy.

To natomiast zasługa obecności w niej wapnia – 66 mg na 100 gram warzywa. Wapń, jak wiadomo jest głównym budulcem kości i zębów. Nie chcesz się połamać – jedz dynię.

Dynia, a konkretnie jest pestki korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Pestki dyni w przeciwieństwie do jej miąższu są bardzo kaloryczne – 556 kalorii w 100 gramach. Jednak zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają pozytywnie na układ nerwowy oraz pracę mózgu.

Z dyni można przygotowywać zupę krem, placki, dania z ryżem i makaronem, farsze, ciasteczka, soki. Pestki najczęściej wykorzystuje się, jako przekąską lub dodatek do sałatek.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Przekąski na imprezę w ogrodzie
Wiosenne i letnie imprezy w ogrodzie to doskonały sposób na...
Patryk Dworzyński
Uzależnienia to jedna z największych zmor współczesności, kt...
Ból ramienia
Ból ramienia to dolegliwość, która może znacząco wpłynąć na...
medyczna marihuana
Od czasu wprowadzenia medycznej marihuany do polskiego syste...
Skarpety Bezuciskowe
Skarpety bezuciskowe są specjalistycznymi skarpetami zaproje...