Czy wiesz, że czarna porzeczka to nie tylko składnik dżemów czy słodkich wypieków, ale także skuteczny lek? Te niewielkie kuleczki chronią organizm przed infekcjami i chorobami przewlekłymi. Sprawdzają się w przypadku reumatyzmu oraz artretyzmu. Ich płynna forma pozytywnie wpływa na trawienie oraz neutralizuje bóle migrenowe, a liście wspomagają proces gojenia się ran. Sprawdź, jakie są właściwości czarnej porzeczki i przekonaj się, czemu powinna być częścią codziennej diety.
Czarna porzeczka to jeden z tych owoców, który nie jest szczególnie popularny. Najprawdopodobniej uprawę rozpoczęli Holendrzy i Duńczycy ok. 1400 roku. Czterysta lat później nadano jej już miano eliksiru młodości. Nie tylko wpływa na układ odpornościowy, chroniąc przed wirusami oraz bakteriami, ale także spowalnia proces starzenia się oraz zapobiega groźnym chorobom serca, wątroby, układu krążeniowego oraz nerwowego, a także zaburzeniom widzenia. Właściwości czarnej porzeczki są bardzo duże, chociaż sam owoc jest niewielkich rozmiarów.
Owoc czarnej porzeczki zawiera 181 mg witaminy C na 100 g swojej wagi. Taka ilość pozwala na pokrycie niemal 260% dziennej dawki tej witaminy. To kilkakrotnie więcej niż w przypadku popularnych pomarańczy czy cytryn.
Właściwości czarnej porzeczki można wykorzystywać profilaktycznie lub już w trakcie choroby. Wspiera organizm zarówno podczas niegroźnego przeziębienia, jak i bardziej wyczerpującej dla ciała grypy lub anginy. Ułatwia życie osobom, które mają problemy ze stawami (reumatyzm, artretyzm).
Bomba witaminowa – tak określana jest właśnie czarna porzeczka. Właściwości zdrowotnych można wymienić naprawdę wiele zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Warto skorzystać z jej dobroczynnego działania w momencie:
Owoc bez problemu można zdobyć w formie płynnej lub suszonej. Jeśli masz podrażnione gardło, sięgaj po pastylki, w których składzie można znaleźć sok z czarnej porzeczki: http://fiorda.pl/.
Czarna porzeczka należy do owoców sezonowy – nie zawsze jest dostępna w sklepach spożywczych. Dużo prościej natomiast znaleźć prozdrowotny sok. Podczas zakupu warto jednak zwracać uwagę na skład. Płyn potrafi zawierać bardzo dużo cukru, co zwiększa jego kaloryczność (ponad 100 kcal w jednej szklance). Dlatego też lepiej pić go w formie rozcieńczonej np. z wodą mineralną.
Sok da się również zrobić samemu w domu. W żaden sposób nie wpływa to na moc właściwości czarnej porzeczki.
W przypadku właściwości czarnej porzeczki warto również wspomnieć o liściach. Napar wzmacnia organizm i pozytywnie wpływa na układ moczowy. Skutecznie pomaga w trakcie biegunki oraz problemów z wątrobą. Wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i nie pozwala na rozwój grzybów. Okłady natomiast przyspieszają proces gojenia się ran oraz zmniejszają obrzęki po ukąszeniu owada. Z powodu licznych właściwości czarnej porzeczki warto wprowadzić ją do codziennej diety. Profilaktyczne działania chronią zarówno przed chorobami, jak i bolesnym leczeniem niektórych schorzeń.
żal że mamy tak wiele wokół siebie tyle dobra A nie umiemy z tego należycie korzystać wielu z nas marnuje tak cenne skarby A dają nam tak wiele pozdrawiam
Używam teraz własnej , zamrożonej – blenderuje z innymi owocami i zamrożonym sokiem z pokrzywy!
bardzo lubię surową i przetworzoną
A co można powiedzieć o gemmomaceracie z pąków czarnej porzeczki