Fruktooligosacharydy (FOS) to związki składające się z 1 do 8 cząsteczek cukru prostego fruktozy przyłączonych do cząsteczek sacharozy. Pobudzają wzrost flory bakteryjnej w jelicie grubym, a w czasie infekcji przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację mikroflory jelitowej. Czym właściwie jest FOS i dlaczego warto uwzględnić je w diecie? Zobacz!
Oligofruktoza to produkt hydrolizy inuliny. Obecny jest w bulwach oraz korzeniach roślin. Jego wpływ na zdrowie jest bardzo korzystny. Współczesne badania wydają się potwierdzać, że FOS należy do jednych z ważniejszych substancji stymulujących wzrost mikroorganizmów zasiedlających mikroflorę jelitową. Ich zadaniem jest pomoc w aktywacji bakterii Lactobacilus i Bifidobacterium w okolicach jelita grubego. Produkty metabolizmu tych bakterii stwarzają środowisko niekorzystne dla rozwoju patogenów[1].
FOS często są składnikiem aktywnym suplementów diety o działaniu probiotycznym – również tych przeznaczonych dla dzieci i niemowląt. Analizując skład na stronie https://www.acidolac.pl/produkty/dla-niemowlat-i-dzieci/acidolac-baby-saszetki można przeczytać, że polecane są one w celu uzupełniania flory bakteryjnej jelit w przypadkach, gdy narażona ona jest na ubytki lub zmiany w składzie, a więc w podróży czy podczas biegunki. Ale nie tylko. Oligofruktozę warto suplementować również w przypadku problemów ze wchłanianiem wapnia, żelaza, magnezu czy cynku.
Fruktooligosacharydy mogą poprawić funkcjonowanie poszczególnych układów w organizmie – pod warunkiem że są przyjmowane regularnie. Należą do grupy prebiotyków normalizujących pracę jelit oraz zwiększających odporność. Liczne badania naukowe zdają się potwierdzać, że FOS może pomóc:
Warto go włączyć do codziennej diety szczególnie przy obniżonej odporności, nadwadze czy otyłości, problemach trawiennych, antybiotykoterapii, podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi czy chociażby chorobach serca.
FOS znajduje się przede wszystkim w pokarmach roślinnych. Między innymi w bananach, miodzie, pędach bambusa, porze czy cebuli. Dużą jego zawartość mają również buraki cukrowe, soja oraz inne rośliny strączkowe. W większości z nich zawartość oligosacharydów mieści się w granicach od 0,3 do 6% świeżej masy. Ale w takich pokarmach jak cykoria czy topinambur jest ich zdecydowanie więcej – odpowiednio 5-10% oraz 20%. Znacznie większe stężenie oligosacharydów mają również karczochy (15-20%), szparagi (10-15%) oraz czosnek (9-16%) czy mniszek lekarski (15%)[3].
Dobrym źródłem FOS są również produkty z oligofruktozą. Są to zamienniki cukru ogólnodostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Mają postać syropów, proszków lub środków probiotycznych.
[1] C. Kubik i inni, Polifruktany i fruktooligosacharydy (FOS) – występowanie, otrzymywanie i zastosowanie, „Biotechnologia” 2 (73)/2006.
[2] FOS Prebiotic Supplement Benefits, Uses and Side Effects, w: https://nootriment.com/en/fos-prebiotic/.
[3] J van Loo i inni, On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet, w: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8777017/.
Dodaj komentarz