W roku 1963 panowie Cor Beemsterboer i Jacob Jong spotkali się, aby wspólnie rozpocząć pionierskie prace nad otrzymaniem mieszańcowych odmian kapust. Nie spodziewali się, że to przedsięwzięcie będzie kontynuowane przez czwarte pokolenie.
Ale cofnijmy się do roku 1978, kiedy to dwaj założyciele zdecydowali się na połączenie wysiłków hodowlanych i założyli firmę o nazwie wywodzącej się od pierwszych liter ich nazwisk czyli BEJO. Rozwijała się ona dynamicznie i wkrótce w Warmenhuizen powstała jej siedziba. Po licznych rozbudowach, efektem których były laboratoria, centra badawcze i magazyny, stała się ona „sercem” firmy.
Tymczasem w Polsce trzech producentów warzyw z okolic Ożarowa Mazowieckiego chciało pozyskać do swoich gospodarstw nowe i wydajne odmiany kapust. Poszukiwania zaprowadziły ich aż do Holandii i firmy Bejo Zaden B.V, a w roku 1979 zaowocowały pierwszymi, niezwykle urodzajnymi plonami. Współpraca rozwijała się efektywnie, zaś zmiany polityczne w Polsce dały zielone światło. W roku 1991 założono spółkę joint venture pomiędzy Bejo Zaden B.V. a braćmi Pytkowskimi.
Warto dodać, że co dwa lata Bejo Zaden organizuje poletka demonstracyjne, gdzie każdy zainteresowany może zapoznać się z szeroką gamą oferowanych produktów. Są one przygotowywane pod czujnym okiem Marka Pytkowskiego i nie pozostawiają wątpliwości, jak plenne i atrakcyjne są odmiany firmy Bejo. Od 2012 r. funkcję jej dyrektora generalnego pełni Grzegorz Pastuszka, a Karol Pytkowski cieszy się zasłużoną emeryturą.
Niewątpliwym sukcesem jest wprowadzenie oferty nasion do produkcji ekologicznej, pożądanej zarówno przez klientów, jak i producentów ze względu na wysoką rentowność takich plonów. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą firmy.
Dodaj komentarz