Pszczoły robotnice siadają na kwiatku, zbierają maleńkie cząsteczki pyłku, zwijają je w małe kulki i przenoszą te ziarenka do ula. Pyłek pszczeli jest naturalnym produktem, przyjaznym dla wegan. Zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Jest nieco słodki, ziemisty.
Produkty pszczele, w tym miód, pyłek, wosk, mleczko i propolis zwiększają energię i odporność. Zabijają bakterie i przyspieszają gojenie się ran. Pyłek pszczeli jest silnym przeciwutleniaczem. Skutecznie usuwa wolne rodniki, które powodują stres oksydacyjny. Chroni komórki, białka, a nawet DNA przed uszkodzeniem.
Pyłek pszczeli spożywany regularnie co najmniej 6 tygodni przed sezonem kataru siennego, może zmniejszyć wrażliwość organizmu na sezonową alergię. Stymuluje produkcję przeciwciał. W ten sposób może zapobiec reakcji alergicznej.
Zawiera również kilka związków zmniejszających stany zapalne. Pyłek pszczeli ma nie tylko właściwości przeciwzapalne, ale również przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Podobnie jak miód, ma niezwykłe właściwości antybakteryjne. Warto więc wrzucić go do porannej owsianki.
Oprócz tego pyłek pszczeli:
Pyłek pszczeli jest bogaty w przeciwutleniacze, karotenoidy, fitosterole, bioflawonoidy oraz makro- i mikroelementy. Składa się z ponad 250 substancji. Zawiera szerokie spektrum witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, aminokwasów, a nawet białka. W pyłku pszczelim znajduje się więcej aminokwasów i witamin niż w wołowinie, jajkach lub serze.
Podstawowy skład wygląda następująco:
Jest jednym z najlepszych źródeł pełnego białka. Około połowa zawartości białka występuje w postaci wolnych aminokwasów, które są gotowe do przyswajania i natychmiastowego wykorzystania przez organizm.
Możesz go jeść na surowo lub dodać do ulubionych płatków śniadaniowych, koktajli, jogurtu lub gorącego napoju. Zalecana dzienna dawka to 5-10 gramów (1-2 łyżeczki). Pyłek pszczeli możesz przyjmować doustnie przez 30-60 dni.
Jeśli przyjmujesz leki na receptę lub masz jakieś problemy zdrowotny, alergie lub nadwrażliwość pokarmową, skonsultuj się wcześniej z lekarzem lub farmaceutą.
Pyłek pszczeli składa się z 15-30% wody. Dlatego wymagał suszenia, by był stabilny na półkach i bardziej zwarty. Nie wszystkie procesy suszenia są takie same. Składniki odżywcze w pyłku zmniejszają się, jeśli zostaną podgrzane do wysokiej temperatury lub po prostu suszone przez dłuższy czas. Zmniejsza się też jego smak. Zamiast słodkiego i aromatycznego pyłku, pojawia się dużo siarczku dimetylu lub nieprzyjemny smak “gotowanej cebuli”. Pamiętaj, że powinien być suszony w niskiej temperaturze przez krótki czas.
Jeśli masz alergię na miód lub jad pszczoły, unikaj pyłku pszczelego. Jeśli zastosowałeś go przez przypadek, natychmiast wybierz się do lekarza. Może bowiem powodować poważne reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, obrzęk, duszność, uczucie pustki w głowie, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Pyłek pszczeli nie jest również polecany osobom z cukrzycą. Nie powinny go również stosować kobiety w ciąży. Istnieją obawy, że może stymulować macicę i zagrażać ciąży. Warto też unikać pyłku pszczelego podczas karmienia piersią. Nie ma bowiem wystarczających dowodów na to, że nie ma negatywnego wpływu na zdrowie maluszka.
Autor: Justyna Dereń
Osobiście nie słyszałam o przypadkach przedawkowania pyłku. Dlatego możesz śmiało go stosować i się nie bać.
Zastanawiam się, czy można przedawkować pyłek pszczeli?