wyposażenie kuchni

5 elementów wyposażenia, których nie może zabraknąć w profesjonalnej kuchni

Opublikowano: 15 grudnia 2023

Gotowanie to Twoja pasja? Chcesz ją rozwijać i nie do końca wiesz, jak to zrobić? A może zawodowo zajmujesz się przygotowywaniem posiłków dla swoich gości? Zobacz, co powinno znaleźć się w profesjonalnej kuchni i poznaj zalety płynące z odpowiedniego wyposażenia miejsca pracy.

Czego nie może zabraknąć w profesjonalnej kuchni? 5 niezbędnych elementów wyposażenia

Czego nie może zabraknąć w profesjonalnej kuchni? U każdego kucharza lista będzie długa, ale znajdą się na niej nieco inne produkty. W poniższym zestawieniu umieściliśmy kilka opcji, które mają uniwersalny charakter. Łączy je to, że pozytywnie wpływają na jakość, wydajność i precyzję pracy.

1. Maszyna do krojenia wędlin

Maszyny do krojenia wędlin są przydatne w profesjonalnych lokalach gastronomicznych: restauracjach, barach mlecznych czy hotelowych z ofertą śniadaniową. Sprawdzają się jednak również do użytku domowego. Pozwalają w precyzyjny, estetyczny i sprawny sposób pokroić różne rodzaje mięsa na określoną grubość.

Dzięki nim nie będziesz musiał wykonywać żmudnej pracy nożem. Zastąpisz ją użyciem maszyny, która działa wydajnie, jest prosta w obsłudze, a do tego jest dostępna na rynku w wielu różnych wariantach. To pozwoli Ci dopasować konkretny z nich do indywidualnych potrzeb.

2. Maszyna do obierania ziemniaków

Maszyny do obierania ziemniaków również są niezwykle przydatne – szczególnie w profesjonalnej kuchni. Dzięki nim nie będziesz musiał spędzać kilku godzin na przygotowaniu warzyw do obiadu. Znacznie szybciej i w precyzyjny sposób obierzesz dowolną ilość kartofli. Maszyna zdecydowanie poprawi wydajność przygotowywania posiłków, a do tego w profesjonalnych kuchniach pozwoli ograniczyć liczbę zatrudnionych osób, a więc dodatkowo zaoszczędzić środki.

3. Naleśnikarka gastronomiczna

Polacy kochają naleśniki: na słodko i na słono, na obiad, śniadanie i kolację. Produkcja dużej ilości tych mącznych wyrobów jest jednak wymagającym procesem. Jednak nie musisz zatrudniać dodatkowej osoby do tego, by obsługiwała stanowisko do produkcji naleśników. Naleśnikarka gastronomiczna sprawi, że w krótkim czasie przygotujesz dużą ilość tych placków – wybrana osoba będzie mogła obsługiwać urządzenie w przerwie od innych obowiązków. Maszyna pracuje wydajnie, jest prosta w obsłudze i przydatna w wielu różnych kuchniach – w restauracji, barze mlecznym, cukierni czy kawiarni.

4. Stoły robocze ze zlewami

Stoły robocze ze zlewami również są przydatnymi elementami wyposażenia kuchni. Dzięki nim możesz w jednym miejscu np. oczyszczać mięso, a następnie je kroić i poddawać dalszej obróbce. Nie musisz krążyć po całej kuchni i dźwigać przy tym kilku czy nawet kilkunastu kilogramów. Odpowiednie wyposażenie sprawi, że w jednym miejscu, szybko i sprawnie zrobisz wszystko, co konieczne. Takie rozwiązanie znacznie ułatwia także sprzątanie – możesz sprawnie zetrzeć stół, zsuwając resztki wprost do zlewu.

5. Szeroki wybór patelni

Wyposażenie kuchni gastronomicznej stanowią również patelnie – im większy wybór dobrej jakości elementów tego typu, tym lepiej. Patelnie są przydatne do podsmażania, smażenia, duszenia, przyrządzania naleśników i do wielu innych czynności, dlatego nie może ich zabraknąć podczas gotowania. Powinny być wykonane z wysokiej jakości materiału (np. stali nierdzewnej). Najlepsze są modele dodatkowo wyposażone w nieprzywierającą powłokę. Wygodna rączka także podnosi funkcjonalność akcesoriów – warto wybrać taką, która nie nagrzewa się nadmiernie, aby zapewnić sobie komfort pracy.

Dlaczego warto zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni gastronomicznej? Podnosi ono komfort pracy, zwiększa jej wydajność, a także precyzję podejmowanych działań. Dzięki temu możesz robić więcej i szybciej, a przy tym dobrze na tym zarabiać – takie rozwiązanie po prostu się opłaca. Co więcej, optymalnie wyposażona kuchnia daje większe możliwości w kontekście gotowania. Możesz w niej przyrządzać różnego rodzaju potrawy bez obaw o to, że brak akcesoriów uniemożliwi lub utrudni Ci dalszą pracę.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Pasta z orzechów laskowych
Pasta z orzechów laskowych ma ogromny potencjał zdro...
wyposażenie restauracji
Wyposażenie restauracji odgrywa niebagatelną rolę w...
Jak wybrać piekarnik
Wybór odpowiedniego piekarnika do...
kuchna zero waste
W obecnych czasach, gdy półki sklepowe uginają się pod cięża...
SAKANA
Nie istnieje jeden przepis na sukces, każda restaura...