Niezdrowe nawyki dietetyczne negatywnie wpływają na organizm i mogą prowadzić do chorób przewlekłych. Wątroba źle znosi obciążenia spowodowane spożywaniem tłustych mięs i serów, słodyczy, piciem alkoholu i brakiem regularnych posiłków. Długotrwałe zaniedbania żywieniowe znacznie pogarszają funkcjonowanie tego organu. Jakie produkty warto jeść, aby utrzymać wątrobę w dobrej kondycji, a nawet cofnąć zmiany chorobowe?
Owoc ten warto włączyć do diety nie tylko w ramach profilaktyki chorób wątroby. Grejpfrut zawiera flawonoidy znane z właściwości przeciwzapalnych, a także działania antyoksydacyjnego. Szczególnie cenna jest naringenina, wzmacniająca naczynia krwionośne i zapobiegająca rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Naringenina jest w stanie zahamować zapalenie wątroby typu C. Grejpfrut można jeść nawet codziennie, gdyż ma niewiele kalorii i jest naturalnym źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania tego owocu jest przyjmowanie niektórych leków.
Według japońskich naukowców picie dużej ilości zielonej herbaty bardzo korzystnie wpływa na wyniki badań parametrów wątrobowych. Napar jest bogaty w antyoksydanty, polifenole i kofeinę. Składniki te redukują ilość złogów tłuszczowych w organizmie, wykazują działanie antynowotworowe. Badania wykazały, że osoby dla których zielona herbata jest codziennym składnikiem diety, rzadziej chorują na raka wątroby. Kluczowe znaczenie w profilaktyce ma ilość wypijanego napoju. Dobroczynny wpływ na wątrobę ma picie od 4 do 10 szklanek herbaty dziennie.
Spożywanie brokułów kilka razy w tygodniu zapobiega stłuszczeniu wątroby i znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu tego organu. Zielone warzywo zawiera sulforafan działający przeciwrakowo. Badania naukowców z Uniwersytetu Illinois potwierdziły, że włączenie brokułów do diety ogranicza ilość tłuszczu wchłanianego przez wątrobę. Dzięki temu organ nie jest obciążony nadmierną pracą i nie jest narażony na stłuszczenie. Korzystne działanie mają brokuły surowe i gotowane na parze, a także kiełki tej rośliny.
Owoce i liście ostropestu są wykorzystywane zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu chorób wątroby oraz układu pokarmowego. Ostropest plamisty zawiera przeciwutleniacze, witaminę E oraz gorycze. Największe znaczenie dla wątroby ma zawarta w ostropeście sylimaryna. Składnik ten wspomaga walkę z wirusowym zapaleniem wątroby, a także stymuluje regenerację i powstawanie nowych komórek w tym organie. W celach profilaktycznych najlepiej stosować mielony ostropest. Można również przed posiłkiem wypijać napar z tej rośliny.
Indyjska przyprawa znana jest z szeregu prozdrowotnych właściwości. Kurkumina zawarta w tej roślinie potrafi zregenerować uszkodzoną wątrobę. Kurkuma niweluje niekorzystne skutki paracetamolu, pestycydów, alkoholu i wielu innych toksycznych substancji. Pobudza też produkcję żółci przez wątrobę, co odgrywa ważną rolę w trawieniu tłuszczów i prawidłowej pracy układu trawiennego. Warto więc swoje posiłki jak najczęściej wzbogacić o tę przyprawę.
Oprócz powyższych roślinnych produktów dobry wpływ na wątrobę mają świeże warzywa i owoce. Korzystne jest również gotowanie posiłków na parze lub pieczenie ich w piekarniku. Ważnymi elementami diety, którą lubi wątroba są również: chude mięso, łagodne przyprawy i zdrowe tłuszcze roślinne.
G.T.pl
Dodaj komentarz