Kawa zbożowa to świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy. Napój ten nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie podnosi ciśnienia i nie uzależnia. Poznaj korzystny wpływ kawy zbożowej na zdrowie!
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto zamienić małą czarną na kawę zbożową. Jeżeli zastanawiasz się, czy naturalna kawa zbożowa jest zdrowa, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem.
Naturalna kawa zbożowa, w przeciwieństwie do kawy tradycyjnej, nie jest wytwarzana z ziaren kawowca. Do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się różne gatunki zbóż. Są to przede wszystkim żyto, pszenica, jęczmień i orkisz. Oprócz tego w procesie produkcji kawy zbożowej stosuje się takie rośliny jak cykoria, burak cukrowy, kozieradka, łubin czy korzeń mniszka lekarskiego. Niektóre rodzaje kawy zbożowej zawierają również karmel, wanilię, przyprawy korzenne (szafran, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa), figi czy żołędzie.
Jest wiele powodów, dla których warto pić kawy zbożowe zamiast tradycyjnej kawy. Dzieje się tak ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości kawy zbożowej, która jest pełna cennych składników odżywczych. Oto największe zalety tego rodzaju kawy:
Masz ochotę na pyszną kawę zbożową? W takim razie koniecznie musisz znaleźć idealne miejsce do jej zakupu. Kawę zbożową można znaleźć zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Jeżeli zależy Ci na produktach najwyższej jakości, podczas zakupów zwracaj uwagę przede wszystkim na kawy zbożowe, które powstają z wyselekcjonowanych zbóż – najlepiej z upraw ekologicznych.
Dodaj komentarz