kawa zbożowa

Kawa zbożowa – dlaczego warto ją pić?

Opublikowano: 3 marca 2022

Kawa zbożowa to świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy. Napój ten nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie podnosi ciśnienia i nie uzależnia. Poznaj korzystny wpływ kawy zbożowej na zdrowie!

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Istnieje jednak wiele powodów, dla których warto zamienić małą czarną na kawę zbożową. Jeżeli zastanawiasz się, czy naturalna kawa zbożowa jest zdrowa, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem.

Jak powstaje kawa zbożowa?

Naturalna kawa zbożowa, w przeciwieństwie do kawy tradycyjnej, nie jest wytwarzana z ziaren kawowca. Do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się różne gatunki zbóż. Są to przede wszystkim żyto, pszenica, jęczmień i orkisz. Oprócz tego w procesie produkcji kawy zbożowej stosuje się takie rośliny jak cykoria, burak cukrowy, kozieradka, łubin czy korzeń mniszka lekarskiego. Niektóre rodzaje kawy zbożowej zawierają również karmel, wanilię, przyprawy korzenne (szafran, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa), figi czy żołędzie.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Jest wiele powodów, dla których warto pić kawy zbożowe zamiast tradycyjnej kawy. Dzieje się tak ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości kawy zbożowej, która jest pełna cennych składników odżywczych. Oto największe zalety tego rodzaju kawy:

  • Poprawia trawienie – w kawie zbożowej znajdziemy duże ilości błonnika.
  • Nie zawiera kofeiny – dzięki temu nie wpływa na zmianę ciśnienia, nie uzależnia i może być spożywana przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Kawa zbożowa nie działa pobudzająco, dlatego można ją pić również przed snem.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Nie podrażnia przewodu pokarmowego, dzięki czemu może być spożywana przez osoby cierpiące na zgagę i refluks.
  • Usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Zawarte w kawie zbożowej naturalne antyoksydanty hamują procesy starzenia się organizmu.
  • W przeciwieństwie do kawy czarnej, nie wypłukuje magnezu z organizmu.
  • Poprawia odporność – zawarta w cykorii inulina to naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną, co przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu.

Gdzie kupić dobrą kawę zbożową?

Masz ochotę na pyszną kawę zbożową? W takim razie koniecznie musisz znaleźć idealne miejsce do jej zakupu. Kawę zbożową można znaleźć zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Jeżeli zależy Ci na produktach najwyższej jakości, podczas zakupów zwracaj uwagę przede wszystkim na kawy zbożowe, które powstają z wyselekcjonowanych zbóż – najlepiej z upraw ekologicznych.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Lavazza
Kiedy rano budzimy się z myślą o aromatycznej kawie, często...
Ptasie Mleczko
Costa Coffee i Ptasie Mleczko® doskonale wiedzą o ty...
Kawa mielona
Jaka kawa smakuje najlepiej?...
coffee to go
Kawa na wynos nie jest już domeną wyłącznie kawiarni. Możemy...
Kubek z nadrukiem
Jeśli uważasz, że kubek z napisem jako pomysł na prezent to...