Bogate w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Działają antyoksydacyjnie i mogą łagodzić objawy wielu dolegliwości wpływając zdrowotnie na serca, skórę i stawy. Nasiona konopi siewnej to coraz bardziej popularna przekąska oraz świetny dodatek do potraw. Nie bez powodu zalicza się jej do superfoods, ale mają też wiele innych właściwości prozdrowotnych.
Nasiona konopi są kompletnym źródłem białka, dostarczającym wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Zawierają prawie tyle samo białka co soja. W każdych 30 gramach nasion konopnych, czyli około 3 łyżkach stołowych znajduje się 9,46 g białka.
Aminokwasy są budulcem wszystkich białek. Organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować wszystkich dziewięciu, dlatego koniecznie jest ich wchłonięcie poprzez odpowiednie pożywienie. Jak wiadomo, stosunkowo niewiele pokarmów roślinnych jest kompletnym źródłem białka, dzięki czemu nasiona konopi są cennym dodatkiem do diety wegetariańskiej lub wegańskiej.
Są one też szczególnie bogate w aminokwas zwany argininą, który korzystnie wpływa na pracę i zdrowie serca.
Korzyści prozdrowotnych wynikających ze spożywania produktów bogatych w kwasy omega 3 jest naprawdę wiele. Wpływają one dobrze na pracę serca, zmniejszają nie tylko poziom ciśnienia krwi, ale również poziom złego cholesterolu i krzepliwość krwi. Nasiona konopi są właśnie doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA), którym jest omega-3.
W żadnym produkcie żywnościowym zawartość kwasów tłuszczowych nie jest tak zbilansowana jak w nasionach konopi. Wszystko dlatego, że kwasy omega 6 mają właściwości prozapalne, a omega 3 przeciwzapalne. Nadmiar kwasów omega 6 może powodować stany zapalne, a kwasy omega 3 neutralizują negatywne działanie tych pierwszych.
Ogólnie rzecz biorąc, ludzie jedzą zbyt dużo kwasów omega-6 i zbyt mało kwasów omega-3, ale dodanie nasion konopi do diety może pomóc w utrzymaniu tej równowagi.
Jak wynika z badań przeprowadzonych pięć lat temu na zwierzętach, włączenie nasion konopi i oleju z nasion konopi do diety kur doprowadziło do powstania jaj o podwyższonym poziomie kwasów omega-3 w żółtkach i korzystniejszym stosunku kwasów omega-3 do omega-6.
Z myślą o dostarczeniu organizmowi błonnika warto spożywać nasiona w całości – z łuską i skorupą. Jednak nawet bez łusek nasiona konopi są doskonałym źródłem błonnika, a ich trzy łyżki zawierają go około 1,2 g.
Spożywanie codziennie odpowiednich ilości błonnika przyczynia się do zmniejszenia apetytu, pomaga kontrolować wagę, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz wspomaga pracę jelit.
Nasiona konopi zawierają również imponującą gamę witamin. Wśród nich jest witamina E, magnez, fosfor i potas. Oprócz tego są również źródłem żelaza, cynku i witamin z grupy B, w tym niacyny, ryboflawiny, tiaminy, witamina B-6 czy kwasu foliowego.
Niektóre badania wskazują także, że oprócz korzyści odżywczych nasiona konopi mają szerokie działanie prozdrowotne za sprawą zawartego w nich organicznego związku CBD. Wspomaga on leczenie między innymi schorzeń neurologicznych.
CBD i inne związki zawarte w nasionach mają też działanie neuroprotekcyjne, przeciwzapalne, a także mogą pomóc w regulacji układu odpornościowego.
Nasiona konopi siewnych podobnie jak nasiona konopi indyjskich nie mają właściwości psychoaktywnych. Z tą jedną różnicą, że do bezpośredniego spożycia nadają się pestki konopi siewnej. Nasiona marihuany przeznaczone są do sadzenia i uprawy roślin.
Niezależnie od tego zarówno nasiona konopi siewnych, jak i marihuany są w Polsce w pełni legalne i dostępne w wielu sklepach internetowych czy stacjonarnych.
Dodaj komentarz