Menu
Greckie dania

Prawdziwie grecki smak

Od ponad kilku lat jednym z chętniej wybieranych kierunków wakacyjnych podróży jest Grecja. Nie tylko ze względu na bogate dziedzictwo kulturowe, piękną przyrodę i lazurową wodę. Turyści cieszą się także z tego, że mogą spróbować greckiej kuchni, której tradycja liczy przeszło cztery tysiące lat. Wyjątkowy smak i aromat uzyskiwane są dzięki świeżym ziołom i przyprawom. Wśród nich wymienić należy oregano, które jest najczęściej używane ze względu na to, że występuje naturalnie w przyrodzie i nie musi być sprowadzane; miętę, szafran i kminek, imbir, kolendrę i gałkę muszkatołową, ale też cynamon i wanilię. W greckich daniach wykorzystuje się także mielone goździki, nasiona pinii, siekane migdały i orzechy. To właśnie odpowiednie przyprawienie posiłku pozwala wydobyć z niego cały smak.

Greckie dania rybne i mięsne

Dostęp do czterech mórz – Egejskiego, Kreteńskiego, Jońskiego i Śródziemnego – sprawił, że od czasów starożytnych podstawę dań greckich stanowiły ryby. I tak jest do dziś. Spożywa się tutaj okonie, mieczniki, tuńczyki, pstrągi, sandacze, dorsze, barweny i wiele innych. Ryby mogą być podawane pieczone, smażone, jak też gotowane. Popularnością w greckich knajpkach cieszą się drobne rybki smażone w oliwie, ryba zapiekana z pomidorami, cebulą i oliwą, czy też galeos skordalia, czyli smażony rekin, którego podaje się przyprawionego sokiem cytrynowym, oliwą i czosnkiem, a dodatek stanowią ziemniaki. Smakosze dań rybnych mogą spróbować też burdeto – filety rybne gotowane z pomidorami, cebulą i odpowiednimi przyprawami. Warto zobaczyć, czy zasmakuje nam kakawiá, tradycyjna rybna zupa, do której dodaje się też owoce morza; lub psaròsoupa me chorta kritikí, czyli warzywna zupa rybna popularna na Krecie.

Coraz częstsze odwiedzanie Grecji przez obcokrajowców miało wpływ na to, że mięso, które wcześniej spożywane było w większych ilościach tylko przy specjalnych okazjach, stało się powszechne. Można je przygotowywać na różne sposoby – pieczone, duszone, prażone czy smażone w oliwie. Choć dawniej jedzono głównie baraninę, jagnięcinę oraz mięso koźlęce, wraz z przypływem turystów rozpowszechniło się mięso drobiowe, przede wszystkim kurczak. Na wyspie Korfu miejscowi zaserwują turystom pastítsio, czyli makaron zapiekany z pikantnym mięsem. Jeśli zaś zamówimy figadellę – na talerzu znajdzie się prażona kiszka wątrobiana. W innych częściach Grecji w menu znajdziemy na przykład arni gemisto czy arni kapana. Pierwsza z potraw to jagnięcina faszerowana wątróbką i ryżem, druga zaś to baranina podawana w sosie pomidorowym. Warto spróbować też indyka nadziewanego kasztanami i rodzynkami, pieczeni jagnięcej z czosnkiem, nazywanej „potrawą zbójnicką”, czy też cielęciny w sosie z cebulą i czarną fasolą.

Greckie desery

Grecka kuchnia to nie tylko dania główne, ale też niesamowite desery. Dla wielu turystów są one często zbyt słodkie, ze względu na obfite używanie miodu, cukru pudru oraz słodkiego syropu, którym polewa się desery. Do najpopularniejszych słodyczy należy baklawa – zapiekane ciasto filo przełożone pokrojonymi orzechami z miodem; ale też galatobúreko, czyli ciasto z kremem śmietankowym; słodkie paluszki migdałowe, miodowe lub orzechowe pączki, maślane i cynamonowe ciasteczka, jak też kruche ciasto z dżemem lub placek z pomarańczami. Niestety wiele deserów jest ciężkostrawnych dla turystów, gdyż do ich przyrządzenia używa się duże ilości masła, oleju i oliwy. Warto tu wspomnieć także o pożywnej chałwie – dzięki dużej zawartości składników odżywczych jest to dobry wybór dla tych, którzy szukają wartościowych przysmaków. W Grecji poleca się przede wszystkim klasyczną chałwę sezamową, ale coraz popularniejsze stają się także chałwy waniliowe, kakaowe, pomarańczowe czy migdałowe. Oryginalną chałwę grecką można poznać po tym, że jest krucha i delikatna w smaku.

Produkty prosto z Bałkanów

Bardzo często turyści po powrocie do kraju próbują odtworzyć dania, których zasmakowali w Grecji. Możliwe jest to dzięki oryginalnym produktom sprowadzonym prosto z Bałkanów. W ofercie sklepu Deli2.pl znalazła się między innymi tapenada z ciemnych lub zielonych oliwek z dodatkiem dzikich ziół. To tradycyjna grecka pasta do pieczywa, charakteryzująca się wytrawnym smakiem uzyskanym właśnie dzięki oliwkom. Oliwki to dla Greków podstawa kuchni. Typowo konsumpcyjne odmiany oliwek – podłużne oraz okrągłe dodawane są też do sałatek, potraw duszonych czy spożywane osobno, po prostu jako przekąska. Wykorzystuje się je także do produkcji oliwy, która jest stosowana niemal do każdego dania.

Przygotowując greckie przekąski, nie powinniśmy zapomnieć o serze owczym. Podaje się go z dodatkiem naturalnego miodu oraz pszennego chleba. Innym popularnym serem jest halloumi, który wytwarza się z mleka owczego, krowiego oraz koziego. Można go spożywać na świeżo, ale też grillować lub smażyć. Najbardziej znany zaś jest ser feta, powstający z mleka owiec i kóz. Na rynek trafia dopiero po przynajmniej trzymiesięcznym dojrzewaniu – długość tego procesu zależy od producenta, gdyż ma to wpływ na końcowy smak sera: ten może być bardziej lub mniej pikantny lub słony. Feta, ser dostępny w sklepie Deli2.pl, idealnie sprawdza się jako składnik sałatek warzywnych, pasuje też do owoców morza. Z powodzeniem może być także zapiekany, na przykład z miodem i sezamem. Prawdziwy ser feta łatwo rozpoznamy: będzie on całkowicie biały, a przy tym doskonale kruchy.

W sklepie Deli2.pl znajdziemy również antipasti – paprykę nadziewaną serem, cebulki w sosie balsamicznym, zielone oliwki z bazylią lub z migdałami. Z kolei do przygotowania jednego z greckich deserów przyda się prawdziwy grecki miód. Bez wątpienia stosowanie produktów premium, czyli tych sprowadzonych prosto z Grecji od tamtejszych producentów, pozwoli nam przypomnieć sobie prawdziwy grecki smak dań i ich aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2021