W dniu 22 września 2020 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Jubileuszowa edycja konkursu odbyła się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który po raz drugi był partnerem tego konkursu. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.
W konkursie wzięło 11 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut trzech potraw : pierwszej makaronu ( z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu Perino), drugiej mięsnej-polędwicy Wellington (z obowiązkowym wykorzystaniem polędwicy wołowej Sokołów oraz deseru (z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej Debic).
Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne ( kucharze i cukiernicy ) pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie: Robert Sowa, Janusz Profus, Przemysław Chudio, Piotr Sabala oraz jury profesjonalne techniczne – Waldemar Hołówka, Mariusz Gachewicz, Mirosław Ciołak, Janusz Garncarczyk.
Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2020 wygrała reprezentacja Restauracji Il Padrino z Poznania. Panowie przygotowali :pappardelle z borowikiem w sosie maślano-winnym z żółtkiem sous-vide, polędwicę Wellington z pieczarkami portobello i szpinakiem serwowaną z polentą, marchewką,musem pietruszki i sosem demi glace. Na deser przygotowali mus bazyliowy i czekoladowe amaretto na ciastku z białej czekolady.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Biała Róża z Krakowa, a na trzecim miejscu uplasowali się kucharze z Blue Diamond Hotel- Nowa Wieś k. Rzeszowa.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji .
W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut. Pierwsze danie- makaron Perino z użyciem polędwiczki wieprzowej Sokołów, oraz deser z wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników.
Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek- Izabeli Trojanowskiej i Wandy Kwietniewskiej, muzyków Pawła Stasiaka i Luigi Pagano, mistrzyni w boksie Agnieszki Rylik, dziennikarza Zygmunta Chajzera oraz aktorów Laury Łącz, Joanny Kurowskiej, Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.
Wśród gwiazd triumfowała ekipa Pawła Stasiaka. Drugie miejsce zajęła drużyna Sebastiana Wątroby, trzecie zaś zajęła drużyna Tomasza Kozłowicza.
Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Grzegorz Rąpel – Dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój, Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Albert Szpindowski – Dyrektor ds. Sprzedaży i Rozwoju marki Perino, Piotr Wieczorek- Prezes Zarządu marki Gastro Magic Service, Michał Graca – Regionalny Dyrektor sprzedaży marki Winterhalter, Marcin Wajda- Dyrektor Marketingu marki Winterhalter i Classeq, Ksenia Pieczyńska- Pastry Advisor marki Debic oraz Krzysztof Remiszewski – Dyrektor Food Service marki Sokołów.
Profesjonalne jury techniczne reprezentowane było przez Dariusza Ratuszniaka, Jacka Kempę i Wojciecha Harapkiewicza.
Po części oficjalnej , podczas której została wręczona niezliczona ilość podziękowań, nagród, dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy spotkali się na włoskiej kolacji przygotowanej przez zespół kucharzy z Hotelu Słoneczny Zdrój oraz muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano.
Konkurs i Galę Zwycięzców prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.
Profesjonaliści
Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża- Kraków- Adrian Depta, Paweł Pamuła
Hotel Radisson Collection – Warszawa- Michał Rosiński, Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
Hotel Kameralny – Zielona Góra – Kacper Szafrański ,Zuzanna Zaleska
Restauracja Four- Kraków-Kinga Brańka, Wit Wojas
Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa- Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
Restauracja Il Pardino – Poznań- Marek Szuba, Patryk Czemierowski
Bistro Omatko i córko – Lublin- Dariusz Cygan , Bartłomiej Sarnowski
Restauracja Muzyczna – Skierniewice – Łukasz Kostrzewski, Bartosz Biały
Pałac w Orli – Koźmin Wielkopolski- Arkadiusz Marcisz, Waldemar Kaniewski
Gwiazdy
Joanna Kurowska i Agata Rzeszewska
Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz
Wanda Kwietniewska i Anna Surga
Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
Izabela Trojanowska i Luigi Pagano
Agnieszka Rylik i Andrzej Gnoiński
Sebastian Wątroba i Amelka Wątroba
Laura Łącz i Katarzyna Staszewska
Paweł Stasiak i Daria Stasiak
Sponsorami konkursu byli:
Perino, Winterhalter, Classeq, Gastro Magic Service, Debic, Polskie Składy Budowlane, Cheman, Sokołów, Alva, Monini, Prymat, Dilmah, Saquella, Stock, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli, Melvit, Janex, Fanex, Fruits, Inter Europol, Etna, 123gastro.pl,Wimal Kapitan Pirat, Pasticceria Mignon, Hotel Blue Diamond, Hotel Fabryka Wełny, Hotel Platinum Mountain, Marek Chmielewski. Partnerem technicznym była firma Convotherm.
Patronami medialnymi konkursu byli:
Kuchnia +, VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Szef Kuchni, Restauracja, Magazyn Gourmet, newsgastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, horecanet.pl, kucharze.pl, madeinswietokrzyskie, obrazsmaku.tv, busko.com.pl, infobusko.pl, ponidzie.tv
Dodaj komentarz