Menu

Jak wykorzystać olej kameliowy w kosmetyce?

Od pewno czasu coraz więcej usłyszeć można o pozytywnym działaniu oleju kameliowego. Mowa tu zwłaszcza o jego znakomitym wpływie na cerę i włosy. Warto zatem wiedzieć, czym jest olej kameliowy, jakie ma właściwości oraz gdzie znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce.

Czym jest olej kameliowy?

Olej kameliowy szczególnie popularny jest w Japonii i tam stosowany jest od wielu lat. W naszej części świata dopiero od niedawna poznaje się jego właściwości i pozytywny wpływ choćby na skórę i włosy. Wytwarzany jest on z kwiatu kamelii. Jest to roślina z rodziny roślin herbatowatych, która występuje naturalnie w Azji Wschodniej. Olej kameliowy uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion kamelii. Dzięki temu zachowuje on wszystkie swoje właściwości.

W kosmetyce wykorzystuje się w szczególności trzy odmiany tej rośliny. Jest to kamelia japońska, kamelia Kissi oraz kamelia olejodalna. Olej kameliowy nie jest tłusty, bardzo szybko się wchłania i dodatkowo nie pozostawia nieprzyjemnego uczucia lepkości. Co znajduje się w jego składzie i jakie ma dokładnie zastosowanie w codziennej pielęgnacji?

olej kameliowy

Co zawiera olej kameliowy?

Olej kameliowy zawiera w swoim składzie przede wszystkim kwasy tłuszczowe NNKT. Mowa tu zwłaszcza o kwasie oleinowym, palmitynowym, linolowym, stearynowym oraz arachidowym. Dodatkowo bogaty jest w witaminy A, B, C, D i E. Witamina A wspiera produkcję nowych komórek skóry. Z kolei witamina D wspiera ich wzrost. W składzie oleju kameliowego znaleźć można również polifenole oraz kamelioferynę A, która ma właściwości przeciwstarzeniowe.

Taki skład oleju kameliowego sprawia, że warto go włączyć do codziennej pielęgnacji. Olej kameliowy zawiera w swoim składzie duże ilości przeciwutleniaczy, które łagodzą stany zapalne skóry, podrażnienia, a także objawy trądziku. Dziś olej kameliowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce. Wynika to z jego właściwości nawilżających, przeciwstarzeniowych, regenerujących, kojących, wzmacniających oraz odmładzających.

olej kameliowy

Jakie zastosowanie ma olej kameliowy w kosmetyce?

Olej kameliowy przede wszystkim stosowany jest na skórę i włosy. Dzięki jego właściwościom skóra jest głęboko nawilżona i odżywiona. Olej kameliowy skutecznie redukuje również zaczerwienienia i zmniejsza stany zapalne. Co więcej, poprawia także elastyczność skóry oraz zmniejsza widoczność blizn. Koniecznie wspomnieć trzeba tu również, że olej kameliowy pobudza produkcję kolagenu, co przekłada się na młodszy wygląd skóry.

Te same właściwości równie dobrze wpływają na stan włosów. Olej kameliowy znakomicie nawilża włosy i domyka łuski. Poza tym wzmacnia i przyspiesza regenerację włosów, a także je wygładza bez ich obciążania. Co więcej, właściwości oleju kameliowego zapobiegają puszeniu i elektryzowaniu włosów oraz ich łamliwości i wypadaniu. Dodatkowo olej kameliowy nadaje włosom blasku i miękkości oraz zapobiega podrażnieniom skóry głowy.

Aby jednak cieszyć się wspaniałym działaniem oleju kameliowego, ważne jest, aby stosować jedynie produkt cechujący się naprawdę wysoką jakością. Taki znaleźć można choćby na: https://esent.pl/olej-kameliowy. Dzięki temu możesz mieć pewność, że stosujesz produkt, który rzeczywiście cechuje się wszystkimi wspomnianymi właściwościami i znakomicie wpływa na stan skóry i włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2022