Ciężko wyobrazić sobie współczesny przemysł bez zastosowania stali nierdzewnej. Sprawdź jak dużo wiesz o jej właściwościach, występujących gatunkach czy o dostępnych metodach spawalniczych.
To niezwykle uniwersalne tworzywo znajdziesz już niemal wszędzie. Niezależnie czy szukać na powierzchniach przemysłowych, czy w gospodarstwach domowych — ilość produkowanych z niej rzeczy jest imponująca.
Stal nierdzewna to jak sama nazwa wskazuje, stal odporna na korozję. Odporność na wchodzenie w reakcje z otoczeniem, tworzywo to zawdzięcza podwyższonemu poziomowi chromu w składzie. To właśnie ten pierwiastek w kontakcie z tlenem tworzy niemal tarczę ochronną dla stalowych powierzchni.
Z czego więc wynika popularność stali nierdzewnej? Jak łatwo się domyślić — z jej właściwości. Odporność na korozję jest zdecydowanie flagową zaletą tego tworzywa, jednak niejedyną. Do pożądanych właściwości zaliczamy również żaroodporność, łatwość w obróbce i utrzymaniu w czystości czy też przyjazność środowisku — dzięki możliwościom recyklingu. Nic więc dziwnego, że stal nierdzewna jest dziś obecna niemal w każdym przemyśle, a kombinacja powyższych cech sprawiła, że nierdzewka okazała się idealnym rozwiązaniem również dla branży gastronomicznej.
Choć myśląc o stali nierdzewnej, przeważnie mamy w głowie obraz jednego metalu, warto wiedzieć, że wyróżniamy kilka gatunków tego tworzywa, w tym cztery podstawowe.
To gatunek wysoce odporny na korozję, dzięki wysokiej zawartości chromu (około 18%). Charakterystyczny jest też proces hartowania, któremu stal poddawana jest już na etapie produkcji.
Gatunek ten ma ograniczone właściwości antykorozyjne, dzięki niewielkiej zawartości chromu, w zamian jednak oferuje wysoką odporność na korozję śródkrystaliczną.
Inaczej znana jako stal podwójna. Jak sama nazwa wskazuje, łączy ona właściwości obu metali.
Wyjątkowo twarda, odporna na ścieranie i wytrzymała. Ten gatunek stali otrzymuje się przez proces hartowania z wykorzystaniem nagłego schłodzenia, co jest odpowiedzialne za te wyróżniające się na tle pozostałych gatunków właściwości.
W spawaniu stali nierdzewnej najważniejsza jest dbałość o wyjątkowe właściwości tego materiału. Ich zniszczenie nie pozwoliłoby przekazanie tworzywa do dalszego użytkowania, a nasza praca okazałaby się daremna. O czym więc trzeba pamiętać?
Jeśli do spawania używasz spawarki elektrodowej, masz ułatwione zadanie. To najłatwiejsza metoda spawania stali nierdzewnej. Możesz z powodzeniem korzystać z niej zarówno w pomieszczeniu, jak i na zewnątrz, bez obaw o wpływ wiatru na efekt spawania. Musisz jednak pamiętać, że przy spawaniu elektrodami, powinny mieć one taką samą lub zbliżoną temperaturę topnienia, jak w przypadku spawanego materiału. Metoda MMA nie jest jednak idealna — tworząca się podczas spawania warstwa żużlu utrudnia kontrolowanie postępów, co często prowadzi do wielu poprawek, a tym samym wydłuża czas pracy.
Spawanie stali gazem obojętnym charakteryzuje się jakością, która często jest niemal nieosiągalna przy spawaniu elektrodami. Jedną z najprostszych metod spawania przy użyciu gazu jest metoda MIG/MAG lub TIG. Metoda MIG/MAG pozytywnie wpływa na łatwość i skraca czas pracy, jednocześnie pozwalając na obróbkę większych przedmiotów. Niestety, zwiększona podaż ciepła może wpływać na przepalanie metali oraz obniżać jakość produktu końcowego. Z kolei spawanie TIG to, przy prawidłowym wykonaniu, gwarancja doskonałej jakości. Zawdzięcza to między innymi możliwości dopasowania parametrów spawania do gatunku obrabianej stali. Jeśli chodzi o wady, to niewątpliwie fakt, że do uzyskania świetnych wyników niezbędne będzie duże doświadczenie i wprawa.
Dodaj komentarz