Tortilla de patatas, czyli po polsku tortilla z ziemniaków jest bardzo popularnym daniem na Półwyspie Iberyjskim, stąd inna jej nazwa – tortilla espanola, co znaczy tortilla po hiszpańsku. Jest to omlet, który przygotowuje się z jajek, ziemniaków i cebuli. W Hiszpanii podaje się tortillę na ciepło – na śniadania, obiady i kolacje oraz na zimno – jako tapas.
Tortilla de patatas popularność w Hiszpanii zyskała XIX wieku, w czasie wojen karlitowskich. Jedna z legend głosi, że wymyślił ją generał Tomás de Zumalacárregui y de Imaz w 1835 roku podczas oblężenia Bilbao. Ponoć odwiedził tam jedną z miejscowych farm – było tam tylko kilka jajek, ziemniaki i cebula. Generał połączył więc wszystkie te składniki.
Tortilla hiszpańska z ziemniaków to potrawa łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie uniwersalna i bardzo smaczna. Tortilla de patatas może być podawana w różnych wariantach, często poza jajkami, ziemniakami i cebulę dodaje się także inne warzywa, np. paprykę, czy pomidory, ale też wędliny, np. kiełbasę lub szynkę. Poniżej jednak przepis na tradycyjną tortillę po hiszpańsku.
Aby przygotować tradycyjną tortillę po hiszpańsku – porcję dla dwóch osób potrzebne będą następujące składniki:
Cały proces przyrządzania tortilli de patatas trwa około godziny. Około 15 minut zajmuje przygotowanie tortilli, a około jej pieczenie. Tortillę po hiszpańsku przygotowuje się na patelni – może mieć ona średnicę 20 – 25 cm.
Rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je na plasterki grubości około 2 mm. Obraną cebulę pokrój na cieniutkie piórka albo półplasterki. Rozgrzej na patelni około 100 ml oliwy z oliwek. Pamiętaj jednak, aby nie rozgrzewać oliwy zbyt mocno! Jak oliwa jest już ciepła wrzuć ziemniaki i smaż je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy minie wspomniane 5 minut dodaj cebulę i zmniejsz ogień na minimum. Teraz posyp 1/2 łyżeczki soli (lub mniej – dla osób, które nie przepadają za zbyt słonymi potrawami). Teraz przykryj patelnię i duś przez kolejne 7 – 10 minut regularnie mieszając. Ziemniaki będą gotowe, jeśli będziesz mógł je przepołowić łopatką, jednak nie mogą się rozpadać. Teraz ziemniaki i cebulę odsącz z oliwy przy użyciu sitka.
Teraz wbij do miski 6 jajek, a następnie intensywnie je wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie lub korzystając z miksera. Gdy jajka są już dobrze ubite, powinny zwiększyć swoją objętość. Teraz dodaj cebulę i ziemniakami do jajek i wymieszaj całość łopatką. Polej patelnię niedużą ilością oliwy, która została z poprzedniego smażenia, a następnie ją rozgrzej. Może to być duży palnik nastawiony na średnią moc lub średni palnik nastawiony na dużą moc. Teraz na tak rozgrzaną patelnię z oliwą wlej jajka z ziemniakami i cebulą. Pamiętaj, aby przy użyciu łopatki regularnie odrywać boki, tak by nie przywierały do patelni.
Po upływie około minuty zmniejsz moc palnika do minimum. Sprawdzaj łopatką, czy nic nie przywarło. Teraz smaż przez około 5 minut i pilnuj, by boki i spód nie przywarły. Pilnuj także, żeby nie spalić tortilli. Po upływie około 5 – 6 minut powinna mieć złocisty kolory i być przypieczona, lecz nie spalona. Po tym czasie nadszedł czas na obrócenie tortilli. To będzie najtrudniejsze wyzwanie! Ale do dzieła! Połóż na patelnię obrócony talerz, a następnie obracaj nią tak, by tortilla znalazła się na nim przypieczoną stroną do góry. Teraz trzeba tortillę znów zsunąć na patelnię.
Z drugiej strony tortillę hiszpańską smaży się na najmniejszym ogniu przez następne 5 – 6 minut. Po upływie tego czasu tortilla jest gotowa.
Możesz serwować ją na śniadanie np. z pieczywem. Tortilla to także doskonały dodatek do obiadu i kolacji. Możesz też podawać ją jako tapas – po wystygnięciu pokroić na małe kawałki.
Smacznego! – Marek Lont
Dodaj komentarz