Browar Popiel to pierwszy browar restauracyjny w regionie świętokrzyskim. Produkowane w nim naturalnie warzone piwo zostało już dostrzeżone na arenie ogólnopolskiej i zbiera pozytywne opinie od smakoszy oraz nagrody
Browar Popiel w Kurozwękach został otwarty na terenie kompleksu pałacowego w województwie świętokrzyskim. Wytwarzane tu piwa – Złoto Kurozwęk (pils), Sarmata (ciemne czerwone Dunkel), Czarne Orły (ciemne Koźlak), Biały Bizon (pszeniczne), Pan Paweł (jasne Mertzen) oraz piwo konopne – powstają na bazie tradycyjnych receptur. Są naturalne, niepasteryzowane i niefiltrowane.
Kameralny browar powstał dzięki współpracy z doświadczonym piwowarem Krzysztofem Ozdarskim, której efektem jest produkt o bogatych walorach smakowych i zapachowych. Do produkcji stosowane są najlepsze słody i wysokiej jakości chmiel.
Ten młody browar został już niejednokrotnie doceniony. Podczas pierwszej edycji Festiwalu Piwa i FoodTrucków w Staszowie piwo Pan Paweł zostało wyróżnione „Sztosem Staszowskim”, a pół roku później zdobyło 3. miejsce w tegorocznej edycji konkursu „Sposób na sukces”.
Browar jest częścią zabytkowego kompleksu pałacowo-parkowego w Kurozwękach i zajmuje obiekt dawnych czworaków. Przy okazji wypoczynku w stylowym pałacu, zaadaptowanym na hotel, albo zwiedzania regionu warto się tu zatrzymać, by osobiście spróbować i ocenić miejscowe piwa, a przy okazji zjeść w Pizzerii Ancona. Wbrew nazwie pizza to nie jedyne polecane danie. Specjalnością kuchni jest Bizonburger, wykonany z mięsa bizona z własnej hodowli.
Co ciekawe, atrakcją dla gości jest możliwość obserwowania procesu produkcji piwa, bowiem warzelnia i fermentownia browaru zlokalizowane są na parterze budynku. W sali na piętrze można zagrać w bilard. Lokal dostosowany jest do organizacji przyjęć okolicznościowych na ok. 85 osób. W sezonie letnim można delektować się posiłkiem i chłonąć atmosferę miejsca w ogródku, gdzie planowane są wieczorne seanse w ramach kina plenerowego.
Dodaj komentarz