Kuchnia wegańska

Kuchnia wegańska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Opublikowano: 12 grudnia 2022

Roślinna dieta staje się coraz bardziej popularna. Już nie tylko mówią o niej gazety, internet czy telewizja, a także markety wprowadzają liczne wegańskie produkty na swoje półki. Jeśli Ty również o niej słyszałeś i zastanawiasz się, czy to coś dla Ciebie, przeczytaj ten artykuł. Dowiedz się, czym dokładnie jest kuchnia wegańska, czy jest to trudne i czy jedząc roślinnie, musisz całkowicie zrezygnować z mięsa?

Czym dokładnie jest kuchnia wegańska?

Kuchnia wegańska jest oparta na składnikach roślinnych. Oznacza to, że nie tylko całkowicie rezygnuje z mięsa, ale także wszystkich składników odzwierzęcych. Mowa przede wszystkim o takich produktach jak mleko, masło, sery, jaja czy miód. Warto jednak podkreślić, że każdy z wymienionych przetworów da się przygotować w wersji wegańskiej. Można to zrobić samodzielnie lub też skorzystać z tzw. gotowców, które znajdują się w większości popularnych marketów. Nie musisz więc rezygnować ze smaku masła czy sera, nawet jeśli chcesz zacząć jeść tylko i wyłącznie roślinnie. W tym miejscu powiemy Ci jeszcze o jednej rzeczy. Jeśli chcesz, możesz w dalszym ciągu jeść produkty zwierzęce i jednocześnie korzystać z kuchni wegańskiej, np. wprowadzając tylko kilka roślinnych posiłków do swojego menu. Nawet taka niewielka zmiana będzie korzystna zarówno dla Twojego zdrowia, jak i środowiska.

Zalety kuchni wegańskiej

Kuchnia wegańska ma szereg zalet, które sprawiają, że każdego roku zdobywa kolejne tysiące zwolenników. Do najważniejszych z nich należą:

  • pyszne, zróżnicowane posiłki — przepisy wegańskie są zazwyczaj bardziej zróżnicowane niż mięsne, dlatego dostarczają lepszych wrażeń smakowych oraz większej ilości odżywczych składników,
  • udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie — szacuje się, że weganie rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotworowe i przewlekłe,
  • ograniczenie otyłości — choć nie jest to regułą, to osobom na diecie roślinnej łatwiej utrzymać niższą masę ciała,
  • ograniczenie cierpienia — współczesna hodowla w okrutny sposób traktuje zwierzęta, stawiając tylko na szybką masę wzrostu ciała, a nie na godne warunki życia (pośrednio ma to też wpływ zdrowie człowieka, ponieważ zwierzętom podawane są antybiotyki i inne substancje chemiczne),
  • pozytywny wpływ na środowisko — hodowla zwierząt i przetwórstwo mięsa generuje ogromne ilości CO2 (są one niewspółmiernie większe niż przy produkcji takiej samej ilości żywności roślinnej).

Kuchnia wegańska

Kuchnia wegańska — kto może z niej korzystać?

WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia, jednoznacznie potwierdza, że dieta wegańska jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie rozwoju. To oznacza, że odpowiednich wartości odżywczych za jej pomocą może sobie dostarczyć zarówno dorosły człowiek w sile wieku, jak i dziecko czy senior. Choć nie da się ukryć, że zbilansowanie wegańskiej diety jest trudniejsze niż mięsnej, to warto poświęcić czas i energię, aby nauczyć się gotować roślinnie. W konsekwencji bowiem na Twoim talerzu znajdzie się bardziej odżywcze jedzenie z odpowiednią ilością poszczególnych makroskładników i witamin.

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, nie musisz całkowicie rezygnować z mięsa i składników odżywczych, aby jeść roślinnie. Kuchnia wegańska jest dla każdego, dlatego możesz wybierać z niej tylko niektóre dania. Nawet jeden posiłek, w którym zrezygnujesz z produktów zwierzęcych, będzie mieć pozytywny wpływ na środowisko, a także Twoje zdrowie.

Jak zacząć gotować wegańsko?

Jeśli całe życie jadłeś(-aś) mięso oraz produkty odzwierzęce, kuchnia wegańska może wydawać się dla Ciebie czymś niezwykle trudnym. Nic bardziej mylnego! Możesz się jej szybko nauczyć, tak samo jak i przepisów mięsnych. W tym celu polecamy skorzystać z książek kucharskich lub przepisów z internetu. Ta druga opcja będzie szczególnie dobrym wyborem, jeśli jeszcze do końca nie wiesz, czy kuchnia wegańska jest dla Ciebie. Wystarczy, że zastanowisz się nad tym, na co masz ochotę i wpiszesz odpowiednią frazę w wyszukiwarkę, np. wegańskie spaghetti bolognese, wegańska tarta z jabłkami czy wegańskie burgery.

Przykładowy przepis wegański — to nie jest trudne!

Aby udowodnić Ci, że kuchnia wegańska nie jest niczym skomplikowanym, przedstawiamy przepis na cynamonki. Wykorzystasz w nim tylko produkty roślinne. Będziesz potrzebować mleka roślinnego, świeżych drożdży, cukru, mąki pszennej, soli, masła roślinnego i cynamonu, aby przygotować ciasto oraz cukru pudru i wody, aby stworzyć chrupiący lukier. Dokładne proporcje poszczególnych składników, a także wykonanie krok po kroku znajdziesz tutaj ➡ przepis na cynamonki

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Odświeżacz powietrza
W biurze oraz w domu powietrze może wydawać się nieświeże. B...
Soczewki kontaktowe
Wybór odpowiednich soczewek kontaktowych jest kluczowym aspe...
batonik białkowy
Jakość odżywiania jest gwarantem dobrego samopoczucia, mocne...
Pasta z orzechów laskowych
Pasta z orzechów laskowych ma ogromny potencjał zdro...
aktywność fizyczna
Dni stają się coraz dłuższe, zza chmur odważniej wychyla się...