Menu
Mai Tai

Mai Tai – egzotyczny koktajl, który przenosi na Hawaje

Mai Tai jest drinkiem, który przygotowuje się na bazie rumu, likieru Curacao, syropu orgeat, a także soku z limonki. Nierozerwalnie wiąże się z kulturą Tiki. Powstał w słonecznej Kalifornii, lecz kojarzony jest z niemniej słonecznymi Hawajami oraz innymi rajskimi wyspami bezkresnej Oceanii. Najlepiej spożyć Mai Tai w Kalifornii, na Hawajach, Tahiti, czy Bora-Bora. Lecz jest on także popularny w nadmorskich kurortach na całym świecie, można go również przyrządzić samemu.

Historia Mai Tai – kto i gdzie wymyślił i jak przyjął się ten egzotyczny drink?

Powstanie koktajlu alkoholowego Mai Tai wiąże się z dwiema osobami, które przypisują sobie jego wynalezienie. Pierwszą z nich jest Victor J. Bergeron. Twierdził, że to właśnie on w 1944 roku w swojej restauracji Trader Vic’s znajdującej się w Oakland w Kalifornii wynalazł Mai Tai. Inną osobą, która przypisuje sobie wynalezienie Mai Tai jest Donn Beach. Prowadził on restaurację, która była poprzednikiem Trader Vic’s. Ten jegomość twierdził, że to on w 1933 roku po raz pierwszy stworzył Mai Tai.

Przepis na Mai Tai autorstwa Donn Beach jest bardziej złożony od zaproponowanego przez Victora J. Bergerona. Wiele osób uważa, że ich smaki są zupełnie inne. Część osób z kolej jest zdania, że mimo różnic w składnikach, Mai Tai sporządzony według obydwu receptur smakuje dosyć podobnie. Prawdopodobnie nazwa pochodzi od tahitańskiego słowa maita’i, które oznacza „dobry” lub „doskonałość”. Koktajl zyskał wielką popularność najpierw w samej Kalifornii, a później rozprzestrzenił się w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie.

Koktajl Mai Tai najlepiej zamówić w beach barze na Hawajach, czy w jakimś egzotycznym kurorcie nadmorskim, a zwłaszcza na archipelagu Hawajów. Jednak można go też przyrządzić samemu i podać gościom w czasie grilla, czy imprezy. Zdecydowana większość przepisów na koktajl Mai Tai opiera się na recepturze Victora J. Bergerona z 1944 roku. Składniki potrzebne do przygotowania Mai Tai to:

  • rum,
  • sok z limonki,
  • syrop migdałowy,
  • likier pomarańczowy, najlepiej Curaçao,
  • kostki lodu.

Dodatkowe warianty drinka Mai Tai obejmują także sok z amaretto, falernum, grenadyny, pomarańczy, grejpfruta, czy też innych tropikalnych owoców. W tym miejscu należy zaznaczyć, że tak duża rozbieżność w składnikach związana jest z tym, że autor utrzymywał przepis na Mai Tai w tajemnicy niemal przez 30 lat. To z kolei spowodowało, że  konkurenci musieli odgadywać składniki tego koktajlu, aby finalnie trafić w gust klientów.

Kluczowym składnikiem jest rum. Najlepiej zastosować rum z Jamajki bądź z Martyniki, zwłaszcza Rhum Agricole. Popularnym zabiegiem jest dodanie mocniejszego rumu, co sprawia, że i Mai Tai Cocktail jest mocniejszy.

Przygotowanie Mai Tai należy rozpocząć od wlania do shakera soku z limonki, rumu, syropu migdałowego i likieru pomarańczowego. Następnie dodaje się kilka kostek lodu, po czym trzeba mocno potrząsnąć, dzięki czemu wszystkie smaki i składniki wymieszają się ze sobą. Teraz trzeba nasypać lodu do wysokiej szklanki. Następnie do tej szklanki wkłada się kawałek skórki pomarańczy i ćwiartkę limonki, po czy wlewa do niej zawartość shakera. Na sam wierzch dolewa się rumu.

Mai Tai w kulturze i pop-kulturze

Koktajl Mai Tai mocno zapisał się w kulturze i pop-kulturze. Stał się bardzo popularnym drinkiem w latach 50. i 60. XX wieku. Pomimo, że jego narodziny miały miejsce w kontynentalnej części USA, w Kalifornii, to budzi skojarzenia z Hawajami i innymi  tropikalnymi wyspami Oceanu Spokojnego. Miejsca te kojarzą się jak wiadomo z wypoczynkiem i luksusowymi wakacjami.

Mai Tai był serwowany w barach, zwłaszcza o tematyce Tiki. Kultura Tiki to egzotycznie udekorowane bary, knajpki, które mają zaspokajać tęsknotę za podróżami do tropikalnych rejonów Południowego Pacyfiku. Wystrój takich barów to np. drewniane rzeźby pacyficznych bóstw, motywy żeglarskie, muszle, sieci, palmy i roślinność tropikalna oraz obrazy i zdjęcia pięknych plaż.

Mai Tai pojawił się w filmie Elvisa Presleya Blue Hawaii z 1961 roku.

Marek Lont

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2021