Menu
Węgiel

Jak wybrać paliwo stałe do swojego pieca?

Wysokie ceny gazu, energii elektrycznej i oleju opałowego sprawiają, że węgiel kamienny nadal jest podstawowym paliwem stałym w naszych domach. Koszty ogrzewania budynku węglem zależą przede wszystkim od sprawności instalacji grzewczej, kotła i samego paliwa. Nowoczesne piece są w stanie wygenerować sprawność spalania na poziomie 80-90%. Przy relatywnie niskich cenach węgla kamiennego, koszty ogrzewania budynku są niewielkie.

Parametry węgla – na co zwrócić uwagę?

Najważniejszym parametrem węgla jest jego kaloryczność. Im wartość jest wyższa, tym więcej ciepła otrzymuje się ze spalania. Wartość opałowa zależy od kilku czynników m.in. od kopalni, z której wydobywany jest węgiel i sortymentu, czyli wielkości brył (mniejszy sortyment ma mniejszą kaloryczną). Stosując węgiel sprawdzony jakościowo można wiele zaoszczędzić podczas sezonu grzewczego. Obecnie rodzaj węgla dopasowany jest do konkretnego kotła. Producenci informują jaki rodzaj paliwa może być spalany w konkretnym piecu.

Rodzaje węgla

Węgiel kamienny dzieli się na typy, sortymenty, klasy i gatunki.

  • Typ – o typie węgla decydują: zawartość części lotnych, ciepło spalania i zdolność spiekania. W domach jednorodzinnych najczęściej stosuje się węgiel typu 31-33.
  • Gatunek – węgiel dzieli się na gatunki, które zależą od sortymentu i klasy. Im niższa klasa i mniejszy sortyment, tym gorszy jest gatunek paliwa.
  • Klasa – zależy od zawartości popiołu i wartości opałowej. Klasę określa się dwoma wartościami np. 24/6, gdzie 24 oznacza najniższą wartość opałową (MJ/kg), a 6 – najwyższą zawartość popiołu (%). Im wyższa wartość opałowa (kaloryczność), tym więcej ciepła ze spalania.
  • Sortyment – zależy od uziarnienia, wyróżnia się kilka sortymentów:
  1. Gruby (wielkość ziaren powyżej 25 mm)
  2. Średni (8-31,5 mm)
  3. Drobny (do 50 mm)
  4. Miałowy (do 31.5 mm)
  5. Mułowy (do 1 mm)

W kotłach małej mocy najczęściej używa się węgla groszek, orzech i miał. Coraz większą popularność i to nie bez powodu zdobywa tzw. ekogroszek. Charakteryzuje się on wielkością ziaren – 5-25 mm, niską zawartością siarki – do 1% i popiołu – do 10%. Producent ekogroszku  powinien być sprawdzony. Używanie tego paliwa stałego przynosi korzyści nie tylko dla środowiska w postaci niskiej emisji dwutlenku siarki, ale również niskie koszty ogrzewania budynku. Ekogroszek jest bardzo wydajny.

Wybór pieca, a rodzaj węgla

Wybór węgla determinuje przede wszystkim rodzaj kotła. Piece na węgiel kamienny przeznaczone są do spalania sortymentu grubego – orzecha (ziarna o wielkości 25-80 mm). W kotłach miałowych spala się miał węglowy. Te rodzaj paliwa charakteryzuje się sporą ilością popiołu i niską kalorycznością. Innym typem pieców są kotły retortowe przeznaczone do spalania groszku. Jako zastępstwo, można stosować węgiel brunatny w postaci brykietu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved Magazyn VIP 2021